Как да изберем подходящ домейн?

1
Добави коментар
vps
vps

Избор на подходящ домейн

Не е особено лесно да създадете и поддържате печеливш сайт, тъй като от Вас се изисква прилагането на редица дейности и стратегии, които са задължителни за постигането на желаната цел. Сред останалите задължителните фактори, които трябва да се изпълнят, е и изборът на лесен за запомняне домейн, който потребителите да асоциират със съдържанието на Вашия сайт. По възможност домейнът трябва да е кратък и прост и следва да бъде избран след сериозно проучване на пазара.

 

Домейнът трябва да е едиственият по рода си, затова изберете няколко варианта за домейни. В случай, че желаният от Вас домейн е вече регистриран, можете лесно да изберете някой от останалите варианти, които сте приготвили.

 

В някои търсачки изборът на домейн играе решителна роля за позицията, която сайтът Ви ще заеме, затова внимателно подберете домейн името. И така, нека преминем към практическата страна на въпроса как да изберем правилния домейн за нашия сайт.

 

Вариантите за избор на домейн са два:

 

Домейнът може да представлява името на фирмата Ви или на търговската марка, която представлявате, изписана на латиница. Да предположим, че Вашата фирма се казва Феникс. В такъв случай е логично домейнът на сайта, презентиращ фирмата, да започва с fenix. Например, fenix.com или fenix.bg.

 

В случай, че името на фирмата Ви се състои от две или повече думи, можете да ги запишете слято в домейна. Един такъв пример е домейнът на фирма Мебели Венера, който е veneramebeli.com. Както сами виждате лесно и удобно за запомняне.

 

Ако при сливането на думите на латиница установите, че такъв домейн вече съществува, може да разделите думите с тиренце, за да стане уникално. Например, venera-mebeli.com.

 

Вторият вариант за домейн е той да представя дейността или направлението, към което е насочена фирмата. Пример за подобен домейн е stihove.com за поети или prevodi.com за преводачи и пр.

 

Добре е да избягвате определени видове домейни, които са трудни за потребителите. Ето и няколко съвета в тази връзка:

 

Избягвайте да използвате домейн, който съдържа повече от три думи.
Избягвайте да използвате домейн, който би могъл да се тълкува многозначно.
Думите, които използвате в домейна, могат да са в превод на английски или транслитерация на българските думи – като на пример stihove.com или poems.com. Ако се двоумите между подобни два варианта, предпочете този, който хората, към които е насочен сайтът, биха разбрали. Ако сайтът Ви е насочен към българската аудитория, по-добре го оставете като транслитерацията  stihove.

Популярен вариант днес е изборът на местно разширение на домейна. За България предпочитан вариант за фирми е използването на .bg вместо популярните .info, .com, .net, .org и пр. Употребата на .bg е добра алтернатива при липса на свободно домейн име на някой от тези разширения. При това, ако проектът или фирмата са насочени към българските потребители, този домейн създава престиж и е лесен за запомняне, ето защо все повече фирми у нас го предпочитат.

При избора на домейн е добре да знаете, че повечето интернет каталози сортират имената на домейните, като поставят най-високо онези, които имат цифра преди буквите. Съответно, ако домейнът ви започне с цифрата 1, като например 1alfamebeli.com, има по-голям шанс да е на челното място в каталога. След това се нареждат сайтовете с буквата „а”, „b”, “c” и прочие.

Препоръчително е регистрирането на домейна да стане възможно най-рано при реализирането на проекта, за да не се окаже на по-късен етап, че желаното домейн име е вече заето.

Повече информация за регистрацията на домейни може да намерите на www.alien-hosting.com