Съученици и родителите на Мария Темова протестираха срещу лекарските грешки – ИНФОМРЕЖА – НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

1
Добави коментар
INFOMREJA
INFOMREJA

Съученици и родителите на Мария Темова протестираха срещу лекарските грешки

14 септември 2013
– 0:42
коментари /25/      

снимки: infomreja.bg

„Лекарите Петър Шопов и Иван Канелов да си скъсат дипломите и да напуснат веднага гоцеделчевската болница. Те умориха 17-годишната ми дъщеря Мария Темова, която погребахме заради нехайство и погрешно разчетена снимка“. Това заявиха днес на протеста пред скърлящите съученици на дъщеричката им нейните почернени родители Надка и Йосиф Темови. 

Двамата бяха категорични, че ще съдят до дупка двамата медици, които според тях са допуснали непростимата грешка, довела до смъртта на детото им. „Не може от едно падане от колело детето ни да си отиде от този свят. Лекарите в „Пирогов“ спасиха дете, паднало от 7-ия етаж, а нашето падна от колело и умря. Тук сме и ще протестираме ако трябва всеки ден, докато виновните не получат наказание и не им бъдат отнети лекарските права. Така ще помогнем да няма повече почернени родители като нас“, заяви Надка Темова. 

„До момента сме завели две дела в София и Благоевград, тези дни очакваме адвокатите ни да пристигнат в Гоце Делчев, за да заведем дело и тук. Детето ни си отиде ей, така и аз се заклевам в паметта на дъщеря ми, че виновниците ще бъдат осъдени“, каза и бащата на Мария Темова. 

Родителите призоваха с тях да се свържат всички от Гоцеделчевско, станали жертва на лекарска грешка, и да се присъединят към протеста им, който продължава и през следващата седмица. Надка и Йосиф с огромна мъка разказаха пред медиите и протестиращите на какви жестоки болки е било подложено детето им и как Мария е починала с надеждата, че ще се оправи и на 16 септември ще започне учебната година заедно със съучениците си от НПГ „Димитър Талев“.

„Кой е този непознат никому д-р Пламен Соколов, който подписа епикризата на Мария като неин лекуващ лекар в болницата в Гоце Делчев. Разбрахме, че бил гинеколог от Дупница и се водел проформа в ортопедичното отделение. Той никога не е лекувал дъщеря ми и аз искам да знам защо епикризата е подписана от него“, заяви още майката.

Тя и съпругът й настояха да излязат пред протестиращите деца и пред тях двамата лекари д-р Петър Шопов и д-р Иван Канелов и да им обяснят каква е била причината да си отиде от този свят 17-годишната им дъщеря, след като през всичките дни, докато е лежала в болницата, те са успокоявали семейството, че раната е безобидна и са необходими само промивки с риванол.

В същото време е работил много бързо възпалителният процес, който довел до разлагане на живата тъкан на крака на Мария.

Надка Темова поясни, че чак на шестия ден медиците от МБАЛ „Иван Скендеров“ са взели решение да транспортират полумъртвата й дъщеря в „Пирогов“. Наели са частна линейка и са пътували без лекар до София.

Към протеста се присъедини и младата майка от с. Брезница Анифе Черкез, на 23 години, която преди месец при раждане загубила първата си рожба. Тя също смята, че бебето й е починало заради лекарска небрежност и безотговорност.

Като родила, Анифе видяла с очите си как бебето й буквално било хвърлено на масата и в резултат на това то е получило травма, от която по-късно починало.

„Раждах при д-р Стоев, той ме израждаше и пушеше цигари. Цялото родилно отделение постоянно мирише на цигари и алкохол, а отношението и грижите към родилките са под всякаква критика“, заяви пред протеста Анифе Черкез.

Раждането било нормално, но на втория ден лекарят й казал, че бебето трябва спешно да се транспортира в София. Диагнозата била диафрагмална херния.

Протестите пред болницата в Гоце Делчев ще продължат и през следващата седмица. Родителите на починалата Мария Темова  бяха категорични, че в МБАЛ ”Иван Скендеров“ има прекрасни лекари и добри специалисти“, но д-р Шопов и д-р Канелов не са сред тях. 

 

Чеч 1

7:33 – 14 септември 2013

Съдене до дупка и протести пред болницата и общината!!!!!
Може да се организираме дори и за един протест в София пред здравното министерство, за това, че позволява на некадърници да практикуват лекарската професия и че няма ефективен орган за разследване на лекарски гршки и надзор на лоши практики из болниците!!

Съболезнования към родителите и близките. И същевременно огромно уважение за куража им да заведат дело!
Надявам се повече хора да ви подкрепим и също приканвам всеки с личен случай да подкрепи протеста!
Малцина биха имали сили за това, а всички знаят че е необходимо, защото има много фрапантни случаи през годините.

Мисля, че почти всеки в гоцеделчевско има случаи- лични или с близки хора, при които се е сблъсквал с некомпетентното и дебелокожо поведение на лекарите от болницата „Иван Скендеров“.
Двама мои роднини си отидоха с тяхна помощ, докато разберем че това в Гоце Делчев не е никаква нормална болница, а опитен полигон на некадърни медици. Да не говорим, че една част от тях са алкохолизирани. Може би това е, което са правили по време на следването си, вместо да ходят на лекции и стаж. За съжаление цената на това прозрение я заплащаме понякога и със смъртта на най-близките ни хора!

Чеч 1 /допълнение/

8:38 – 14 септември 2013

В името на Мария и на близките на всеки от нас, станали жертва на некадърните лекари, е важно да не се мълчи!
Като мълчим- правим услуга на лекарите, които са свикнали да им се разминава в такива случаи, защото близките винаги са опечалени и обикновено нямат сили или възможност да се разправят.
Важно е сега да подкрепим родителите на Мария, защото никой не е застрахован, че в бъдеще няма да се случи да попадне при тези или други некадърни лекари!
Важно е да се сложи край на безобразията в гоцеделчевската болница!
Важно е да се изиска от всички виновници по веригата да си понесат отговорността, макар нищо да не може да върне близките ни!
Но е важно- за назидание!
Важно е този случай да достигне до повече хора и до управниците в здравната система, за да се променят нещата и да има по-малко подобни случаи за в бъдеще! Това е не само персонална, но и системна грешка в здравната ни система. Последната няма никакъв ефективен механизъм за самоподобрение и контрол. Орган за проверка като напримет инспектората на здравното министерство не е и не може да бъде независим орган, защото цялото съсловие се познават и при нас в България „гарван гарвану око не вади!“, лекар или здравен служител да пише лошо за лекар ще е прецедент и самопризнание, което няма как да си направят. Трябва да се изиска да бъде създадена независима постоянна Комисия за оптимизация и разследвания в здравната система, която да е извън здравното министерство и да е с отделен бюджет. Подобно на Омбудсмана или към него! И в нея следва да са ангажирани поне двама представители на гражданското общество, на пациентски организации и чуждестранни медицински експерти (например от Австрия или Германия), за да има доверие!
За това е важно и журналистите да проследят и отразят не само случая, а и протестите и съдебния процес в последствие.
Нека и те този път не подминат нещата с моментно отразяване и псле- мълчание!
Важно е младите да отразят протеста в социалните мрежи в интернет, за да се приобщят повече хора и да се постигне промяна. Като напр. грабнат картоните и боите, и изразят своите послания чрез плакати на протеста и после със снимки във фейсбук. Така ще се приобщят повече хора към каузата. А когато хората са много и проблемът добие популярност в обществеността- всички управници знаят, че срещу народ не се върви и няма къде да се скрият зад празни приказки. Ще последват действията, които очакваме!

6666

10:51 – 14 септември 2013

Да, така е. Всичко до тук е вярно, но за жалост това не е само в болницата в Гоце Делчев. Ние сме потърпевши от онкологичната болница в Благоевград. Баща ни за жалост си отиде заради такива некадърници. Там на хора с диагноза РАК гледат като на обречени и ги иззхвърлят тотално. Писахме, жалвахме се, но предишното министерство на здравеопазването и всички тогавашни управляващи се оказаха на тяхна страна. За жалост…

yu6t67r6

12:10 – 14 септември 2013

Vsi4ki lekari v Goce Delchev sa nekadyrnici…Hora bqgaite kym razlojkata bolnica tam pone ti obry6tat malko vnimanie.V BG lekarite sa kasapi i obira4i spase3nieto e v 4ojbina bqgaite hora da ostavim nekadyrnicte v tazi dyrjava te sami 6te se oni6tojat.Za jalost tova e deistvitelnosta.

Бриго

15:06 – 14 септември 2013

A vsichki vie deto ste na Protesta I obviniavate v nekadarnost naistina li ste vse otlichnici I profesionalisti? Az ne vi Poznan no Sam siguren Che ot poveche ot polovinata nisto niama da stane ,a ste popalnite Biuroto po truda.

321

15:35 – 14 септември 2013

И къде са близките, роднините и приятелите на семейството, та сте повели непълнолетни деца да правят митинги?!?

1111

20:32 – 14 септември 2013

ПОДКРЕПЯМ НАПЪЛНО ТЕЗИ РОДИТЕЛИ.ДАНО НАМЕРЯТ СИЛИ ДА СЕ СПРАВЯТ,ТЕЖКО Е ДА ЗАГУБИШ ДЕТЕ.НЕ САМО ВИНОВНИТЕ ДВАМА ЛЕКАРИ,ШЕФА НА МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР Д-Р ДАРАКЧИЕВ И 7-8 БРОЙ ЛЕКАРИ ВЕЧЕ ТРЯБВА ДА НЕ СА ТАМ.ТОЛКОВА КАДЪРНИ И МОЖЕЩИ ЛЕКАРИ ИМА ОТ ПОМАШКИТЕ ТУРЦИ,НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НИКОГА НЕ СА БИЛИ ДОПУСКАНИ ДА РАБОТЯТ СЪС ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА СЕСТРИ И АКУШЕРКИ В ТАЗИ БОЛНИЦА.ДА НЕ ГОВОРИМ КАК СЕ ИЗСМУКВА ПРОФЕСИОНАЛНО ЗДРАВНАТА КАСА,ЧРЕЗ ИЗПИСВАНЕ НА ГРЕШНИ И СКЪПО ПЛАТЕНИ ДИАГНОЗИ.ИЗВИНЯВАМ СЕ НА ВСИЧКИ ЛЕКАРИ И ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ЗА ИЗРАЗА НО ТАЗИ БОЛНИЦА ТРЯБВА ВЕЧЕ ДА СЕ ЗАТВОРИ
,ДА НЕ ФУНКЦИОНИРА.САМО ДВА ИЛИ ТРИ МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТРОВЕ ДА ИМА,ЩЕ ВЪРШАТ МНОГО ПО КАЧЕСТВЕНИ МЕД.УСЛУГИ

хипократ

20:40 – 14 септември 2013

Наистина това е най-ужасното нещо,което може да се случи на един родител и виновниците трябва да
си понесат наказанията.Но хора,нали все пак лекарите са тези,на които при нужда се оповаваме като
на месии?! Нима има човек,който поне веднъж в живота си да не е казал най-искренно ,,БЛАГОДАРЯ ТИ,
ДОКТОРЕ“?! Трагедията е несравнима,но нека не слагаме всички медици под общ знаменател.

До 321

22:30 – 14 септември 2013

Малоумнико, да не би хората под 18 години да не могат да имат свое мнение и поведение, и да не би да нямат право да го изразяват и чрез протест ако решат.
Живеем в демокрация. Това не ти е тоталитарния социализъм едно време да им късате дънките на младите и да им подстригвате дългите коси.
Вместо да дрънкаш глупости вземи се замисли за сериозността на случая и проблема, който се коментира.
Нищо чудно ти и коментатора Бриго да сте точно виновните лекари или техни авери. Засрамете се от думите си!
Едно младо момиче загуби живота си от некомпетеност на лекари.
Това е огромна трагедия.
А съучениците на Мария са сред първите, които имат право да изразят своя протест и да подкрепят родителите и.

do yu6t67r6

22:54 – 14 септември 2013

Samo ne moga da razbera, koe Te nakara da si mislish I reshish, che v Razlog sa stoka? Predi dve godini tochno v tazi bolnica postaviha na maika mi greshna diagnoza I ako ne se bqhme konsultirali s drugi doktori ot Sofia ne mi se misli za posledstviqta. Za tova mlaknete vsichki I uvajavai Te mykata na horata, zashtoto utre moje da se sluchi na vseki Edin ot nas. A shto se otnasq do gospodina Koito tvyrdi, che decata nqmat pravo da sa tam. Predi da komentira da se razrovi malko, da se zapoznae sas zakonite I togava da govori! Hora osyznaite se, ako nie ne sw podkrepqme I ne si pomognem nqma koi da se seti za nas. Upravlqvashti v Bulgaria nqma!

32419

16:45 – 15 септември 2013

saglasna sam sas vsi4ki vi bez onzi nekompetenten i ne istradal glupak koito kaza 4e decata protestirat zaradi nekadarnite lekari v na6ata bolnica az ne uspiah da se poradvam na deteto si za6toto blagodarenie na doktor STOEV toise rodi martvo az sajaliavam 4e ne gi sadeh no vseki mi kazva6e da ne se zanimavam 4e ni6to niama da postigna a i ot bolnicata ne mi dadoha epikrizata za pri4inata za smarta niamala sam pravo na tozi dokument ubiici mrasni sadete protestiraite tova e na4ina potkrepiam vi

mama

18:28 – 15 септември 2013

do 321 abe ti neznam kakav hovek si no si totalno izperkan.ne vizdas li basta li.maika i ,bratheto na maria-ivan i oste kup neini bretovhedi.sauhenici i priateli.sto za idiot si ti?ami ako tova se bese sluhilo s tvojata sestra ili rodnina stese da pees dryga pesen nali?horata trjabva da izkazvat svoito nedovolstvo-zastoto bez protesti nisto v bg njama da se promeni,i bez tolva vsihko v taja darzava e obreheno–za sazelenie sastoto vazi i za decata,na roditelite na maria–borete se dokrai o mahkaite tezi nakadarni vaski.az sam s vas.badete jaki i ne se predavaite.v imeto na maria i v imeto na vasijat sin.bog da vi pazi

em do 321

19:20 – 15 септември 2013

Iskam da kaja che az sashto bqh na protesta i da popitam sled kato imashe poveche maloletni (koito se borqt za spravedlivost). zashto vsichki lekari se izpokriha kato mishki i neizlqzoha dokato ne si tragnahme.ot decata li se oplashiha?…

ПОСТРАДАЛ

10:25 – 16 септември 2013

Ако става въпрос за „ОРТОПЕДА“ Шопов този е ПЪЛЕН НЕКАДЪРНИК. На всичко отгоре е много арогантен. Нищо против никой, говоря от личен опит, при който заради ПЪЛНАТА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ на този така наречен лекар се получиха сериозни усложнения.
НЕ ХОДЕТЕ ПРИ ТОЗИ АКО ИСКАТЕ ДА НЕ ПОЛУЧИТЕ СЕРИОЗНИ УСЛОЖНЕНИЯ.

Мед.работник

11:45 – 16 септември 2013

Тук сме анонимни и всеки може да пише каквото си иска, но нека имаме уважение към родителите, защото вярвам, че не те са помъкнали тези деца, ти 321, а та сами са отишли, както бих отишъл и аз, а и би трябвало да отидем всички.Ако си направим труда да прочетем този материал,http://bg.convdocs.org/docs/index-50917.html?page=3, става видно че лекарят който пръв е приел момичето има най-голяма вина,защото при такава инфекция е важно да се предпази пациента от нея, да не се допусне да се стигне до такава,ако това се случи- изхода в повечето случеи е като при това дете. Ако този лекар е направил всичко по правилата и все пак нещо се е случило защо няма доблестта да обясни, да застане зад действията си.Снимката, която държи майката…дълго не ми излиза от ума…това в което се превърнал крака…това е жестоко и никой не го заслужава.

rabotnik

17:31 – 17 септември 2013

tova koeto govori maikata ot breznica e palna glupoct

йалксду

19:34 – 17 септември 2013

Изказвам своите съболезнования на родителите на починалото момиче преди да напиша коментара си.
Не мога да не попитам, защо търсите отговорност само от лекарите от болницата в Гоце Делчев? Момичето е било лекувано близо два месеца в болница Пирогов, след което е изписано. Питам То излекувано ли е преди да бъде изписано, ако не е защо не се търси отговорност и от лекарите в Пирогов. Дали не са иписиали момичето, защото е свършила клиничната пътека?!?!?!?!

mama

19:48 – 17 септември 2013

do ualksdu po povod tvojat komentar ste ti kaza he kato parvo -maria e prieta ot schopov i kanelov.tija sa napravili snimki no ne sa predpolagali he podkozno e vlezla baterija.4 dena deteto e lezalo obezdvizeno v mrasnata goce delchevksa bolnica/doktorite e trjabvalo nezabavno da i davat antibiotik no nali sa tapi goveda sa e ostavili sao na kompresi sas revanol i spirt/maikata na maria e trjabvala sama da zaplati na hastna lineika 170 ewro za damoze maria da patuva za sofia.zabelezete bez doktor koito da e pridruzava i bez da e vkluhena na sistema.kogato tragvat ot gceto maria e sas 85-90%smartnost.cjalo hudo e he doktorite v pirogov e varhata kam zivot,no ako onija idioti ot goce delchevsi bijha svarsili rabotata dobre maria njamase da ima toija septis/za spavka hetete v gygal za neinata diagnoza–-septis i gazova gangrena
a imam oste 1 vapros kam roditelite na maria–zasto marie ne e poluhila v sofia hapheta za razrezdane na kravta-za da e predpazjat ot belodrobna jambolija i kak taka stava he sled 12 opercii tija pak poluhava septis????mnogo vaprosi i malko otgovori –nevinnata maria vehe e njama mezdu nas

do mama

19:56 – 17 септември 2013

A vie kak znaete koi q e priel i kakvo razbirate ot medicina za davate nekompetentni komentari otnostno le4enieto .Togava si 4ete ot google i si se lekuvaite sami adekvatno ?V momenta pluete lekar koito nqma ni6to ob6to sas smyrta na tova dete.

do mama

20:03 – 17 септември 2013

ne znam sa6testvuva6t rentgen do momenta v cql svqt koito da hva6ta bakteriite podkojno napravi spravka v google

mama

21:54 – 17 септември 2013

kazi be ti deto zastitavas doktorite (ako gi ima takiva v goseto)kak mozes da pratis pacient v sofija pri takova tezko polozenie bez nikakav doktorski predryzitel no zabelezete-da priberat 170 ewro.a pitam az kade sa drygite lineiki i zasto trijbava hastna>kade e pone 1 doktor koito da e pridruzi do sofija i da i preljat sistemi?? a tova he sam ti kazal da hetes v gygal ne e nekompetenten komentar a mjasto kadeto horata mogat jasno da prohetat za kakvo vsastnost stava vapros.po tozi nahin ti stava mn jasno kakvo e prihinilo zarazata kakto i kakvi deistvija e trjabvalo da predpriemat doktorite.az ne pluja nikoi no znam dosta zastoto ot samoto nahalo do kraja na tazi tragedija sam angaziran sas sabiraneto na vsihkite tezi propuski ot strana na medicite.a za rengeni tyk ne govorim-imam dosta cd ot kolegite na pirogov.ne moze edin doktor ot pirogov da kaze he maria njama shpena tazobedr,kost a tezi ot goceto da nemogat pone edna snimka da razhetat pravilno.no vremeto e Veliko ste plati na vkesi spored delata/.za v badeste vi obestavam=dosta nekadarnici ste si pasat ovcete s belite prestilki.no predi tova da stane parvo ste se sboguvat s tehnite izmisleni diplomi i ste se razpisat v pandelata.zivi bili i gledali.smartta na edno nevinno dete ot 17 godini njama da ostane skrita i nenakazani njama da ima.zastoto utre moze da sluhi i na tvoito ili moito dete.stiga zertvi…….

hui

9:21 – 18 септември 2013

A ti be, nauchi se da pi6e6 parvo pravilno ,za6toto s komentarite ti si lichi kolko si vazpitan i umen .Lekuvai si se v gogle i se spasqvai sam.Kupi si lineika za da te zakara bezplatno,popitai Vlado Moskov bolnicata e obshtinska i nqma sobstvena lineiika ,a Mara si e skluscila dogvor s bivshiq si maj da izvozvat pacienti chastno, sardi se na tqh ne na lekarite,koito rabotqt na trudov dogovor tam i ne sa dlajni da pridrujavat lineika koqto chastna.Vremeto e veliko i ti sahto shte si platish za pluenetoo ne edna svqta profesiq i sledva6tiq pat kogato ti ima6 nujda ot lekar si pro4eti v google i se izlekuvai sam ,ako moje6:))))

mama

10:09 – 18 септември 2013

do hui –nesto mnogo te zasegnah a?zabolja li te?ami ako tova bese stanalo s tvoito dete kakva li pesen stese da pees??i ne mi govori za vazpitanie i umnost/ tova hvala bogu go imam no lipsva kato cjalo na njakoi doktori,a kolkoto za svjatata profesija na doktorite sam saglasen s teb no za sazelenie tja ne obhavasta #svjatite ovchari-doktori# ot goce delchev.na vaprosa za lehenieto mi v bonica-ako imam njakoga nuzda–bolnicata v goceto e poslednoto mjasto deto krakat mi ste pripari tam dori i vazduha e smartonosen.ha ostani si sas zdrave i mnogo mnogo ne se peni da zastitavas njakoi koito ti e sebepodoben v bezhaberieto si

do mama

10:26 – 18 септември 2013

Emi silno se samnqvam 4e go ima6 moje i ti da si edin ot ov4arite s toqgite ,ostani si sas zdrave ,ne me zasqga6 ni nai malko vseki ima pravo na izbor ,ti si pravi tvoq kakto preceni6.

asiiiiii

18:22 – 19 септември 2013

Az zastavam zad Anife Cherkez i sam svidetel na tova koeto stavashe s neq tazi lekarska nebrejnost trqbva da spre HORA I NAI VE4E MAIKI DAITE DA SPREM TOVA BEZOBRAZIE V NASHATA BOLNICA !!!!!!! SHTOTO UTRE MOJE DA SE SLUCHI I NA DRUGA MAIKA !! PODKREPETE NI ZA DA IMA SPRAVEDLIVOST !!!!! NEKA LEKARITE VINOVNI ZA TAZI GRESHKA DA SI PLATQT NE SAMO DA VZIMAT I DA SE RADVAT NA PARITE A DA OBARNAT VNIMANIE NA PACIENTITE SI !!!!!! ISKAM DA PRIZOVA VSICHKI PODKREPQT ANIFE !!!HORA JESTOKO E DA ZAGUBISH DETE AZ IMAM EDNO I AKO STANE NESHTO S NEGO NE BIH JIVQLA A ANIFE 🙁 NEMOJA DA SE NARADVA NA DETETO SI ZARADI TEZI UBIICI NEKA SPREM TOVA!!!!!!!!!