Филип Добринов: Отпускаме кредит до 399 лв. за 20-30 минути 2021

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

ИНТЕРВЮ С ФИЛИП ДОБРИНОВ, ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА „АЙ ТИ ЕФ ГРУП“ АД, КОМПАНИЯТА СОБСТВЕНИК НА МАРКАТА SMILE CREDIT

– Г-н Добринов, какво представляват микрокредитите, по-познати като “бърз кредит до заплата”?- Самото име на тази специфична услуга подсказва, че това са малки, бързооборотни кредити, които се отпускат за кратко време при улеснена процедура по кандидатстване и с минимум изисквания към кредитополучателя. Истината е, че “бързите кредити до заплата” са най-достъпният източник на допълнително финансиране за физически лица. При това кредитите се отпускат в рамките на 20-30 минути, за редовни клиенти това време се съкращава до 3-4 минути. Най-често те използват кредита за покриване на неотложни нужди до получаването на основния си доход.

– Как става кандидатстването за “бърз кредит”?- При нас това става изцяло чрез нашата интернет страница www.smilecredit.bg. Единственото, което клиентът трябва да направи, е да попълни кратка форма, за да се регистрира и подаде заявка за кредит. Изискването е да има навършени 18 години и доказани доходи. Не са необходими обезпечение, поръчители, минимален доход или каквито и да било други формалности.

– Какви суми отпускате? Има ли ограничение?- Кредитите, които отпускаме в момента, са от 50 до 399 лева, но сме в процес на разработка на новия ни продукт, който ще предлага потребителски кредити от 400 до 1000 лева и ще бъде готов в края на октомври. Ограничение на максималните суми има заради изключително улеснената процедура по кандидатстване и минималните изисквания за одобрение на кандидатите.

– Какви хора най-често кандидатстват за кредит до заплата?- Не бих могъл да отговоря еднозначно. Със сигурност всеки от нас е попадал в ситуация, в която е имал нужда да покрие спешно възникнал разход, без да има необходимите средства. Това ме кара да мисля, че все повече хора започват да разчитат на този вид услуга, за да си осигурят спокойствие в момент, в който няма кой друг да им помогне. А иначе нашите клиенти са представители на най-различни професии и съсловия – търговци, банкови служители, компютърни специалисти, съдии, дори журналисти и писатели – със сигурност пропускам и много други.

– Имате ли много случаи на лоши кредити? По-трудно ли се връщат “бързите кредити” от останалите?- Навсякъде е почти едно и също, защото затрудненията не възникват от вида на кредита, а от нашите потребности. Ако ние теглим повече кредити, отколкото са ни нужни, ще харчим повече, отколкото изкарваме, и това ще доведе до затрудненията, които нашите клиенти от време на време изпитват. Колкото до лошите кредити, те са проблем на целия сектор – от продукти като нашите до големите ипотечни кредити, предоставяни от банките, и техният процент навсякъде зависи единствено от управлението на кредитния риск. Това означава, че кредитните институции трябва да прилагат отговорно кредитиране и да не допускат техните клиенти да бъдат “претоварени” с кредити, които после трудно ще изплащат. Преди няколко години се случи точно това – банките, финансовите институции, големите търговски вериги отпускаха кредити и стоки на изплащане масово на клиенти, които не могат реално да си го позволят. Това впоследствие се превърна в сериозен проблем и повлия върху ръста на лошите кредити като цяло.

– Каква е лихвата по кредитите, които предлагате?- При този вид кредити не се начислява лихва. Клиентите ни заплащат такса за ползването на сумата по кредита, която е обвързана единствено с периода му. Таксата се изчислява на дневна база и по този начин клиентите я дължат единствено за дните, в които са използвали сумата. Няма скрити такси, такси за предсрочно погасяване, такси за обслужване на кредита, застраховки и всички други разходи, с които са обвързани традиционните кредитни продукти. Ако наш клиент реши да ни върне кредита по-рано от предвидения в договора срок, ние ще преизчислим размера на таксата само за дните до този момент. По този начин клиентите плащат такса само за времето, в което са ползвали сумата и нищо повече.

– Наказателните такси, които се начисляват при забава, са твърде високи. Не нарушават ли правата на потребителите? – Наказателни такси при нас има, но ги има и при абсолютно всички кредитни продукти на пазара, независимо как се наричат. Колкото до това дали са твърде високи, аз мога да кажа, че ние начисляваме наказателни такси само тогава, когато клиентите не обслужват своите задължения в срока, който те самите са избрали. Ние отпускаме кредити на всички, които отговарят на минималните ни изисквания, напълно прозрачно, без скрити условия, като таксите за ползване на сумата и наказателните такси са ясно посочени в договора и общите условия, които всеки наш клиент получава, преди да се съгласи с тях. Кредитите се отпускат бързо, лесно и дискретно и всеки може да кандидатства от домашния си компютър, лаптоп или мобилен телефон по всяко време на денонощието. Предвид риска, на който сме изложени, сравнен например с банките, които искат нотариалния акт за вашия имот или получават част от вашата заплата, или ви карат да подпишете запис на заповед за подобен размер потребителски кредити, ние начисляваме две наказателни такси за забава и те са единственото, което ще оскъпи кредитът, ако вие не го върнете навреме.

– Защитени ли са личните данни на вашите клиенти? Как ги съхранявате?- Нашата дейност се осъществява под контрола на БНБ, защото сме лицензирана финансова институция. Регистрирани сме като администратор на лични данни в Комисията за защита на личните данни. Това означава, че събираме, обработваме и съхраняваме личните данни на нашите клиенти при точно определен ред и процедури. Още повече че при нас не се съхранява нищо на хартия, защото ние не изискваме копия от личните документи на клиентите, каквато например е практиката в банките, мобилните оператори и много други. Така че от гледна точка на сигурността личните данни на нашите клиенти са защитени и се пазят от закона.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти