Цветан Петринин: Не променяме лихви и такси 2314

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

ИНТЕРВЮ С ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА TBI BANK ЦВЕТАН ПЕТРИНИН

– Г-н Петринин, защо толкова банки се насочиха към бързите кредити?- Причината е, че в момента има голямо търсене на този тип продукти. Развитието на пазара винаги върви в посока към постигане на максимален резултат при минимални административни разходи и риск – корпоративно банкиране, ипотечни кредити, потребителски и сега – бързи кредити. Това е логичната и последователна посока на развитие на банковия сектор в България. Разликата спрямо останалите видове кредитиране е, че с бързите кредити се генерира голям брой заявления при значително по-малък размер на сумите. При този бизнес сегмент се изискват добра ИТ платформа и ясно структуриран профил на потенциалните клиенти, защото без тази основа банката може да понесе не само имиджови, но и реални финансови загуби. Ние в TBI Bank имаме повече от 10 г. опит в сферата на бързи кредитни продукти и над 1 млн. клиенти, които са се възползвали от нашите услуги. Смятам, че опитът, които сме натрупали през тези години, ще ни даде възможността да позиционираме TBI Bank като първата банка, изцяло фокусирана към бързите кредитни продукти.

– Тоест вие не свързвате този повишен интерес на банките към бързите кредити с кризата и с това, че заради безработицата има повече хора, които изпитват финансови затруднения?- Винаги има хора, които изпитват финансови затруднения, но не само те кандидатстват и получават бързи заеми. Тези продукти не са само за покриване на основни (жизнено важни) разходи, но и за закупуване на конкретни стоки или услуги. Сега е моментът, в който финансовите институции имат възможността и подходящия опит да се насочат към един по-рисков сегмент. Разбира се, всичко това трябва да бъде подкрепено с подходяща кредитна политика, която да минимизира риска за институцията и да не позволява количеството да бъде за сметка на качеството на кредитния портфейл. Нормално беше това да е последният сегмент, в който банките ще влязат, но конкуренцията и насищането в горните сегменти винаги отваря вратите към следващата ниша.

– Някои финансисти у нас смятат, че борбата за пазара на бързи кредити в България ще доведе до прекомерна нездравословна задлъжнялост на населението, особено на бедните. Как ще им отговорите?- Ние нямаме за самоцел да финансираме всеки. Ако едно дружество се управлява добре, решенията, които се вземат, не биха довели до свръхзадлъжнялост. Това вече е въпрос на вътрешните политики и анализ както на всеки конкретен клиент, така и на кредитния портфейл. Но ние сме много уверени в този сегмент, защото от години се занимаваме с този бизнес. Убедили сме се, че клиентите винаги искат по-голяма сума за по-кратък срок и от наша страна идват контрапредложенията след финансов анализ за точната месечна вноска, която да отговаря на индивидуалните възможности на всеки клиент. Това създава позитивно усещане в момента на кандидатстване и в дългосрочен план е правилният подход.

– Увеличават се сигналите за некоректни практики на фирмите за бързи кредити – например прекалено високи такси за просрочие и други неравноправни клаузи. Как може да се реши този проблем? – Има много ясна правна рамка – Законът за потребителските кредити. Той е общовалиден, т.е. прилага се както от банките, така и от небанковите кредитни институции. Ясно е, че винаги ще има компании, които се занимават с кредити до 400 лв. Ние държим на откритостта и прозрачността. При всички бързи кредити независимо от сумата прилагаме закона, въпреки че той ни дава възможност под тази сума да бъдем по-гъвкави. Смятаме, че клиентът трябва да е защитен според приетата от законодателя рамка.

– Да разбирам ли, че таксата за просрочие при вас е законната лихва?- Да, това е законната лихва. А таксата за предсрочно погасяване на някои кредити дори сме я премахнали. Но по принцип спазваме закона и тя е 0,5% или 1% в зависимост от оставащия срок до края на договора.

– Смятате ли, че приложното поле на закона трябва да се разшири и да обхване кредитите под 400 лева?- Смятам, че законовата рамка, която регулира нашия бизнес, е много конкретна и дава добра основа за кредитиране и едновременно с това защитава клиента. Сумите под 400 лева не са толкова големи, но решението е в ръцете на законодателя. Според мен в момента клиентите в България имат също толкова добра защита, колкото и в останалите европейски държави.

– Публикували ли сте на сайта си общите условия по бързите кредити?- Ние държим да сме прозрачни и преди доста време решихме да интегрираме общите условия в договора. Клиентът има само един договор, което значи, че той получава един документ, който не може да бъде променян едностранно. От момента на подписването на договора до изтичането на срока му ние няма да можем да променяме нито една клауза. Освен това предоставяме на клиентите фиксирана лихва, за да не можем и нея да променяме. Нямаме плаващи лихви.

– До каква сума при вас кредитът е в категорията “бърз”?- Както споменах, ние сме единствената банка, изцяло фокусирана в този сегмент, така че всички кредити при нас са в тази категория. Максималният размер, който отпускаме към момента, е до 10 000 лева Клиентът разполага с парите в рамките на 30 минути.

– Какви са лихвите по бързите ви кредити?- Имаме различни програми, но като цяло оскъпяването се движи от 10% до 18-20% на годишна база, т.е. това са доста класически параметри.

– Смятате ли, че трябва да се въведе по-добра регулация на този пазар в България? – Законът е много ясен, правната рамка е много стабилна. Тя дори дава възможност на клиента да се откаже от договора в рамките на 14 дни, без да плаща нито стотинка лихва.

– Моят въпрос се отнася и до прилагането на закона, до активността на Комисията за защита на потребителите.- КЗП има много важна роля. Нейната позиция е активна в защитата на потребителите и тя често дава препоръки и насоки.

– Нормално ли е онлайн кредитите да са по-скъпи от тези, раздавани по домовете или в банков офис?- За доставчиците на онлайн кредити това е основен бизнес, те са се съсредоточили върху тесен сегмент, който е високорисков. Ако има различни канали за предоставяне на заема, онлайн кредитирането е на същата цена или по-евтино, защото изисква по-малко ресурси, за бъде продаден един кредит. Но ако това е единственият канал и той е насочен към по-рисков сегмент, то по-високата цена е нормална.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти