Светлин Русев с провокативни творби на голи тела

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Духът може да е жив и млад дори и на 80 години. Това доказва изложбата на големия художник Светлин Русев, която се открива в петък в столичната галерия „Арте”, пише вестник „Монитор“. Новата експозиция е озаглавена скромно „Академични упражнения”, но зад това име се крие голяма изненада. Маестрото обича да казва, че „не сюжетът е провокация, а внушението, което носи със себе си. Един и същи сюжет може да бъде доста многозначен като провокация.” Изложбата е на тема голо тяло и позволява да
надникнем в лиричния и интимен свят на художникаСлед грандиозната ретроспективна експозиция, която Маестрото откри през лятото по повод на юбилея си пред Народния театър, едва ли някой е очаквал, че ще успее да подготви нова, при това с картини, по която боята още не е изсъхнала. 

„И един 80-годишен старец може да се вълнува от голи тела и млади девойки”, пошегува се Светлин Русев, отговаряйки на въпроса на „Монитор” защо е избрал тази тема. Ключ към нейното разгадаване дава още навремето Йордан Радичков: „Светлин Русев ни показва женската голота, запазвайки по отношение на жената едно чисто религиозно чувство. Плътта е обгърната в мълчание, тялото излъчва спокойствие. Няма викове, няма възклицания! Няма дори и приглушена въздишка… Разбулвайки женските форми, като ги докосва предпазливо, за да не ги нарани, художникът ги прави още по-тайнствени, по-загадъчни. Дали като се мъчим да разбулим женското тяло, за да узнаем тайните му, не се стараем да открием себе си, за да узнаем собствените си тайни.”

Експозицията „Академични упражнения” е ценна не само с необичайните за Маестрото женски обекти, но и защото представя абсолютно нови, непоказвани творби, които той рисува през последната година. Очакваме, че те са в любимата му червено-черно и сива гама, но и кой знае, защото художникът винаги ни изненадва с нещо.

Така ще бъде и този път, защото по стар свой обичай той първо пребоядисва стените на галерията, преди да подреди картините си. Очаква се да бъдат показани около 20 работи в различни размери. Освен маслени картини има и акварели, каза галеристката Гергана Борисова. Вернисажът започва в 17 и ще продължи до 20 часа на 20 септември, като експозицията ще бъде отворена до 8 октомври./БЛИЦ