Времето през есента

3
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Есента чука на вратата. Какво време да очакваме? Ще има ли циганско лято или ще бъде влажно и студено? Отговор на тези въпроси дава пред „Фокус“ доц. д-р Илиан Господинов от департамента „Метеорологични прогнози” в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

„Тази есен ще е по-хладна и ще е с повече валежи от миналогодишната. По отношение на валежите – очакваме есента да бъде със сезонни количества валежи, близки до нормалните спрямо климатичната норма средно за страната. Спрямо миналата година, когато есента беше по-скоро суха, тази година очакваме да има повече валежи”, коментира доц. Господинов.

По думите му, това вече се видя през месец септември, който засега е по-хладен от миналата година и е с повече валежи като цяло за страната.

За останалата част от сезона – октомври и ноември, се очаква сравнително топло време или с температури близки до нормалните. Въпреки че времето ще е по-скоро топло, то ще е по-хладно от това миналата година средно за страната и с валежи, близки до нормалните. Това означава, че ноември ще бъде с повече валежи от миналогодишния, защото през 2012 г. той беше сух, подчерта Господинов.

Експертът допълни, че през октомври миналата година в по-голямата част от страната е паднало достатъчно количество валежи. И тази година през октомври ще има валежи около нормата.

„От днес, до края на есенния сезон, най-високите максимални температури ще са от 23 – 28 градуса. Такива стойности могат да се очакват в края на септември – началото на октомври”, каза още Господинов. Той посочи, че най-ниските минимални температури могат да се очакват през ноември, които да са 0 – 5 градуса, придружени със слана.