Кандилка

33
Добави коментар
maritime
maritime

Aquilegia

Латинското име на растението идва от думата “водосъбиращ“ заради формата на цветовете, които като кошнички събират водните капки на дъжда.

Как изглежда – Това нежно цвете достига височина до 70 см. Цъфти пищно в бяло, розово, прасковено, лилаво, жълто и синьо през пролетта и началото на лятото с много интересни по форма цветове, представляващи тръбовидна звездичка от пет сраснали в центъра   венчелистчета. Зад тях се оформя израстък, наречен шпора, в който се събира нектар.

 

Грижи – Кандилката е много лесна за отглеждане, защото не е претенциозна. Освен това е и сравнително устойчива на атмосферни влияния. Ако я искате в градината, засадете семената плитко в открити лехи през май, пикирайте във временни лехи през юни и засадете на постоянно място през септември. Расте еднакво добре както на слънчеви,така и на по-сенчести места, но ако е на лека полусянка, ще цъфти по-дълго. Осигурете на цветето богата, добре отцеждаща почва, която трябва редовно да наторявате. Поливайте обилно. Цъфти обикновено на втората година. Ако редовно отстранявате прецъфтелите цветове, ще цъфти пищно чак до есента.

Съвет – Растението е подходящо за отглеждане както в сандъчета на балкона, така и за градината или алпинеума.