Apple iPhone 5S 16GB Gold ревю

1
Добави коментар
makeasi
makeasi

Най-разпространеният тип течнокристални дисплеи се базира върху технология, съкратено означавана като TN TFT, или TN+Film TFT (Twisted Nematic + Film TFT). Терминът Film в заглавието означава допълнително тънко външно покритие, позволяващо ъгълът на видимост да бъде значително увеличен.

Технологията TFT е най-старата и разпространена технология при производството на течнокристалните дисплеи. TFT (Thin Film Transistor), чрез който се изгражда светещият пиксел, е наистина с микроскопичен размер и най-вече дебелина, а броят на такива транзистори в една матрица е много голям и зависи от разделителната способност (при 1280 x 1024 точки броят на транзистори в матрицата е 3.932.160). Затова хич не е трудно да си представим сложността на процеса на производство на матриците, а особено на тези с по-голям размер, и това, какво се получава, когато в процеса на производство някой от транзисторите не работи. Тогава се появява „изгорял пиксел“, или някой, който свети постоянно.

Тъй като производителите на матрици не желаят да имат особено големи загуби вследствие на дефектни пиксели, са въвели някои правила за бройката „мъртви“ и постоянно светещи пиксели, които е допустимо да има една матрица, преди тя да бъде подменена. Информирайте се за това при закупуване на монитора.

Първите TFT матрици бяха пасивни. За тях бе характерно лошото изобразяване на цветовете, черният цвят не беше черен, а сив, при бързото движение на курсора оставаше светеща „следа“. В момента талива матрици вече почти не се произвеждат, заменени от активни TFT матрици.

В активните матрици се използват отделни усилвателни елементи за всеки пиксел, които позволяват да се намали времето за управление на прозрачността им. Активните матрици имат по-голяма яркост, по-широк ъгъл на видимост, времето на послесветене на пиксела отдавна вече е под 40 ms, в сравнение с близо 300 ms при пасивните матрици. Затова всички вие можете да бъдете спокойни – в новите монитори няма да видите следа от „замазване“ на картината и светеща пътечка след движещия се бързо курсор на мишката.

Множество фирми по света правят постоянно опити да подобрят технологията, и често успяват, поради което от година на година ние ставаме свидетели на еволюцията в тази област, довела до постепенното изместване на класическите дисплеи. NEC и Hitachi предложиха технологията IPS (In-Plane Switching), позволила ъгъла на видимост на дисплеите да бъде увеличен до 170 градуса, а управляващите електроди на транзисторите се намират върху една подложка.

Технологията MVA (Multi-Domain Vertical Alignment), предложена от Fujitsu, позволява всеки един пиксел, формиращ изображението, да бъде разделен на няколко участъка, къдепо се извършва локална ориентация на течните кристали. Матриците, използващи тази технология, имат широк ъгъл на видимост и кратко време за светване и гасене на пиксела.