Исък Кул, планинското езеро, което никога не замръзва – тема за Киргизстан – Idi.bg

25
Добави коментар
tao
tao

Исък Кул е най-голямото езеро в Киргизстан. На киргизки неговото име означава „горещо езеро“. То е едно от най-древните езера на планетата, като е смята, че е на възраст около 25 милиона години. Някога покрай езерото е минавал Пътят на коприната. Исък Кул е второто по големина високопланинско езеро в света след езерото Титикака. Тъй като е леко солено, езерото никога не замръзва, което е от особена важност за мигриращите ята птици. Тъй като нивото на езерото постепенно спада, за да се редуцират опасностите за неговото биологично разнообразие, киргизкото правителство създава биосферен резерват.

Киргизстан е една от най-красивите страни в Централна Азия и една от най-високопланинските държави в света. Планините заемат повече от 70 % от територията й, а в цялата страната има 750 езера, като най-голямото от тях е Исък-Кул. Наричат езерото „перлата на Киргизстан“. То се намира в североизточната част на страната, между хребетите на северен Тян Шан, на надморска височина 1609 м. Езерото е безоточно, а в него се вливат около 80 сравнително големи притока и реки. По големина езерото е на 10-то място в света, а на 2-ро място сред солените езера в света след Каспийско море. Има много легенди за съкровища на дъното на езерото Исък Кул, тъй като се смята, че под езерото има няколко средновековни града, които са били погълнати от него. Източната част на крайбрежието на езерото е потънала в зеленина и край нея има много плодородни поля, а западната част на крайбрежието на езерото е камениста полупустиня.

Исък Кул е с дължина 182 километра и широчина до 60 километра, а площта му е 6236 кв.км. Във водите му, освен реките, се вливат няколко горещи извора и водата от стопените планински снегове. Солеността на езерото е 0.6%, спрямо 3.5 соленост на морската вода. В момента езерото е с около 8 метра по-високо, отколкото е било по време на Средновековието.

Исък Кул е първият природен резерват в страната. Той е основан през 1948 г., за да се защити уникалната природа на езерото и водните птици, които живеят в него. През 2000 г. се създава биосферен резерват под егидата на ЮНЕСКО в провинция Исък Кул. Езерото включва множество ендемични разновидности риби, някои от които са застрашени като вид.

Според една от легендите за създаването на езерото, кралят на местните племена имал магарешки уши. За да ги скрие, той убивал своите бръснари. Един от тях обаче прошепнал тайната на кладенец, но не го затворил добре. Водите на кладенеца прелели и погълнали градовете. Така според легендата се образувало древното езеро. Явно в легендите има нещо вярно, тъй катто археолози са открили под водите на Исък Кул останки от развита древна цивилизация.

Туристите могат да отседнат в някоя от местните юрти, които са разположени по брега на езерото. Там могат да се запознаят с местната култура и с кухнята на киргизите. Освен покрай езерото, дивата природа е интересна и в планините около него. Те са дом за редки видове като снежен леопард и див глиган. Освен това могат да се видят интересни растителни разновидности, буйни реки и глетчери. През лятото температурата на водата е около 20- 23 градуса, а през зимата обикновено не пада под нулата. Водата е кристално чиста, с добра видимост.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 640 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност