Уроци по езда за начинаещи (2 част – Преди да се качим)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

20.09.2013

Ездата е един от най-популярните спортове по света и в България. И не без основание – ездата натоварва цялото тяло, но и ангажира съзнанието. По тази причина тя отнема напрежението, повишава настроението и същевременно поддържа тялото в форма. Ако и вие сте от хората, които не са имали удоволствието да се докоснат до коня и, още повече, да се качите на гърба му, но имате непреодолимото желание да промените това, започнете тук. За всеки спорт има теория, която, макар и да не може да замени усещането от топлото тяло на коня, е полезна за сухи тренировки.

 

(1 част – прочети тук)

 

Преживяването от качването на коня за вас може да се ограничи само до разходката с животното. Ако обаче искате да се потопите напълно в изживяването, направете го като участвате в подготовката на коня за езда – доближаването, почистването, слагането на юздечката и седлото. Някои треньори или гледачи биха могли дори да ви покажат как сами да се справите с тези задачи, стига да искате. Доближаването на коня е предмет на друга статия. До качването на седлото остава и още една тръпка, която можете да изживеете – да водите сами коня си. За това не се изискват специални умения, а просто внимание към животното. Застанете от лявата страна на коня и хранете въжето с две ръце, така че дясната ви ръка да го държи близо до главата на коня, а лявата да придържа другия край на въжето. Свийте леко ръката си в лакътя, така че да определите едно постоянно разстояние от животното и вървете редом с него, като сами определяте темпото. Ако свиете ръката си прекалено, конят може да ви настъпи без да иска, а с изпъната ръка няма да можете да го контролирате достатъчно. Конете за езда на начинаещи обикновено са спокойни и внимателни, независимо че усещат колко напрегнати сте вие.

 

Качването на седлото може да стане по няколко начина. При всички случаи обаче то става от лявата страна на коня. Ако вашият треньор ви помогне да се качите, той ще ви помоли да свиете левия си крак, за да ви повдигне, държейки ви за него. Ако се качвате сами, просто трябва да поставите левия си крак в лявото стреме. После остава само да се оттласнете и да прехвърлите десния си крак от другата страна на коня. Ако се притеснявате от теглото си, имайте предвид че конете са доста издръжливи на натоварване, но въпреки това има граници пред това, какво тегло могат да носят. Това зависи от размера на самото животно, неговата височина и собствено тегло, както и развитие на гръбните мускули. Едрият ездач изисква едър кон.

 

(3 част – прочети тук)

 

д-р Ралица Грънчарова

 

 

Още за коне:

„Седлото“
„Лечителят Кон или терапевтичната езда“

„Как да приближим коня“