Волейбол от световна класа на футболен стадион

1
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

„Уикендът с финалната четворка на „Паркен“ ще бъде исторически. Волейбол от световна класа на футболен стадион – това е нещо, което ще отекне не само във волейболна Европа, а в целия волейболен свят. Най-големите звезди в най-добрата обстановка. Ще бъде преживяване, което не можете да изпуснете“, каза изпълнителният директор на организационния комитет на Европейското първенство по волейбол за мъже от датска страна Мадс Банг Оен относно предстоящите тази събота и неделя в Копенхаген полуфинали и финали на континенталния шампионат.

Цялото преобразуване на футболния терен във волейболно игрище ще отнеме 72 часа. За нуждите на волейболните финали ще бъде спуснат 550-тонният покрив. Официалните правила на европейската конфедерация ЦЕВ изискват разстоянието от пода до тавана на залата да е поне 12.5 метра. Е, на стадиона то ще е 38 метра. 

Най-голямото предизвикателство пред организаторите е да сложат двете мрежи. Заради специалната инсталация на стадиона против замръзването на терена е забранено да се правят дупки. Това наложило изграждането на железни конструкции, върху които да са игрищата.

Официалното поле ще е разположено до една от трибуните, а от другите му страни ще бъдат поставени подвижни трибуни. „Феновете ще могат да усетят напрежението на волейболистите, които се борят за златото и за славата“, добави Оен.

Веднага след церемонията по награждаването и напускането на зрителите ще започне операцията по връщането на терена в познатия му вид. Причината е, че тревната настилка ще се повреди, ако дълго остане покрита от конструкциите.

Досега стадионът не е посрещал волейболни мачове, но е приемал боксови и хандбални срещи, както на концерти.