За феновете на астрономията: Пионер 10

16
Добави коментар
Anardil
Anardil

За феновете на астрономията: Пионер 10

От Юри Иванов • Jun 13th, 2009 • Категория: Новини

Днешната дата заема особено място в историята и митологията на космическите изследвания. Точно преди 26 години – на 13 юни 1983 г. – космическият апарат Пионер 10 става първото творение на човека, което напуска границите на Слънчевата система.

За да постигне това, Пионер 10 преминава дълъг път. Той е изведен в космоса от ракета Атлас-Кентавър на 2 март 1972 г. Една година по-късно – отново за първи път в историята на космическите изследвания – прекосява астероидния пояс отвъд орбитата на Марс и доказва, че той не е чак толкова опасен, колкото се предполага дотогава. През декември 1973 г. Пионер 10 прелита над Юпитер. Снимките и информацията, получени чрез него, спомагат за уточняване на състава на атмосферата и масата на най-голямата планета, въртяща се около нашето Слънце, както и на плътността на 4 от спътниците ѝ.

След като се отдалечава от Юпитер Пионер 10 се отправя към границата на Слънчевата система. Днес той продължава космическата си мисия – да търси хелиопаузата (или точката, до която достига слънчевият вятър). Ако нещо не му се случи, Пионер 10 може да надживее човечеството, тъй като в условията на вакуум той ще се придвижва из Вселената практически безкрайно.

Информацията е взета от wikipedia.   

Tagged as: история, наука

Юри Иванов (24) учи международни отношения в Университета и също както останалите членове на екипа е на път скоро да ги завърши. Интересува се от музика, социални проблеми, литература и какво ли още не. Основател и един от ръководителите на клуб „Матер Еко”. Освен това е бил журналист в БТА, редактор в телевизионното шоу „Господари на ефира” и сътрудник на една от най-амбициозните организации, занимаващи се с деинституционализация в България – Фондация „Сийдър”.
Пишете на автора | Всички статии от Юри Иванов