7 факта за кафето

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Повечето от нас обичат да започват деня си с чаша кафе. Това безспорно е приятен ритуал, от който е трудно да се откажем. Но дали кафето е полезно за нашето здраве? Изследванията по въпроса, подобно на тези за алкохола, стигат до много и противоречиви изводи. Ето няколко факта, които могат да променят виждането Ви за тази приятна напитка:

1. Кафето намалява риска от диабет
През 2005 година учени установиха, че при хората, които пият по 4 до 6 чаши кафе на ден рискът от диабет тип 2 намалява с почти 30% в сравнение с тези, които пият по 2 или по-малко чаши. Процентите достигат и до 35, когато пием повече от 6 чаши на ден. И ако в момента си се представяте как тичате из офиса с изскочили очи, не се притеснявайте – резултатите от кофеиновото и безкофеиновото кафе са почти едни и същи.

2. Кафето се бори със свободните радикали
Често забравяме, че кафето всъщност е растение и като всички ядивни растения кафените зърна съдържат над 1000 натурални вещества, наречени фитохимикали, които могат да помогнат за предпазване от различни болести. Много от тези фитохимикали са антиоксиданти, които защитават клетките от увреждане от свободните радикали.

3. Кафето подобрява паметта и стимулира познавателните функции
Учените споделят за изследване, при което доброволци, които пият кофеиново кафе сутрин се представят по-добре от тези, които не пият на тест, включващ запомняне на нова информация. Друго проучване доказва, че комбинирането на кафе с нещо сладко има дори по-голямо въздействие върху организма. Заключението им е, че комбинирането им подобрява когнитивните функции що се отнася до постоянното внимание и работната памет, като увеличава ефективността на тези части от мозъка, отнасящи се до двете функции. Това откритие подкрепя идеята за синергичния ефект между две вещества, при който всяко едно от тях засилва действието на другото.

4. Кафето увеличава риска от остеопороза
Вярно е, че кафето може да доведе до изхвърляне на повече калций чрез урината. Ние не искаме тялото ни да се лишава от калций, защото това ще доведе до остеопороза. На всеки 180 мл консумирано кафе се губят около 5 мг калций. Тази загуба може да се уравновеси, ако се приемат по 2 супени лъжици прясно или кисело мляко на една чаша кафе.

5. Кафето причинява бръчки
Въпреки че в кафето има антиоксиданти, ако прекалявате с количеството му това може да доведе до появата на повече бръчки. Това е в резултат на дехидратацията, което е най-лошото нещо за вашата кожа. Затова, когато пиете сутрешното си кафе, задължително пийте и вода заедно с него. Още по-добре ще бъде, ако добавите една супена лъжица семена от чиа във водата и ги оставите да се накиснат за половин час. Семената хидратират повече и от обикновената вода.

6. Кафето може да доведе до напълняване
Колебанията в нивата на кръвната захар, които кофеинът предизвиква, могат да допринесат за по-силно чувство за глад. Например ние често комбинираме кафе с някакъв вид десерт или с кифла. Когато действието на кофеина изчезне изпитваме нужда да ядем нещо мазно, за да поддържаме темпо.

7. Стандартното кафе е обработено с пестициди
Растението кафе е едно от най-силно пръсканите с препарати. Третира се с химикали, пестициди и хербициди – нищо, което бихте желали да погълнете. Ако пиете кафе и искате да сте сигурни за здравето си, то трябва да бъде органично.
Ако предпочитате безкофеиново се убедете, че кофеинът е махнат по естествен начин, не чрез използване на химикали. Често се случва така, че в безкофеиновото има повече вредни химикали отколкото в обикновеното кафе.