Кавалер и дама

24
Добави коментар
maritime
maritime

Begonia tuberhybrida

Наричат растението кавалер и дама, защото цъфти с два вида цветове – женски само с плодник и мъжки само с тичинки. Женските са по-дребни, а мъжките са едри и кичести.

Как изглежда – Те са с плътни, но нежни листенца и по форма приличат много на цветовете на розите и камелиите. Има форми с гладки краища на венечните листа, други са ресничести или като фестони. Цъфти с бели, розови, червени, оранжеви и жълти цветове.

 

Грижи –  Расте и се развива добре на по-сенчести или полусенчести места при температура от 5 до 25°С.  Грудките се садят през март-април в саксии, в лека, но богата почва така, че горната им част да бъде открита. Полейте веднага и поставете на слънчево място.  Когато растенията пораснат, а времето се затопли, изнесете саксиите на сенчест балкон или ги пресадете в градината. Поливайте обилно, особено през топлите месеци. През лятото подхранете с органични и минерални торове. В края на октомври трябва да започнете да поливате все по-рядко. Целта е всички хранителни вещества да се насочат към грудката, защото стъблата и листата постепенно пожълтяват и загиват.  Не режете свежите листа, за да зазимите растението, те трябва да си изсъхнат по естествен път.  След като извадите грудките от почвата, подсушете ги добре и ги приберете на сухо място (при температура, не по-ниска от 4-5°С). За да не изсъхнат грудките, ги оставете да зимуват във влажен пясък или торф.  Клубеновата бегония се размножава с делене на клубените и с резници. Клубените обикновено живеят 5-6 години. Когато достигнат 2-3-годишна възраст, могат да понесат разделяне. Разрежете добре развития клубен с много остър нож на няколко части. Всяка част задължително трябва да има 1-2 добре оформени вегетационни пъпки. Оваляйте срязаните места в счукани дървени въглища и ги засадете. В началото внимавайте да не поливате излишно, за да се избегне загниване.  Ако не искате да режете клубените, може да отчепите от прорастващите през пролетта резници. След това ги засадете в саксии, покрийте с буркан и след 3 седмици ги вкоренете. До есента ще си имате образуван мъничък клубен. Получените по този начин растения не почиват през зимата и трябва да ги опазите до пролетта, когато ще ги засадите в голям съд. Те ще цъфнат обилно на 2-ата – 3-ата година.