Гранични полицаи бесни, въртят им евтини номера с командировъчните

2
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Командировъчните на бургаски гранични полицаи са отрязани с 1/3, а нареждането е пристигнало след като парите вече са били преведени, оплакаха се униформени пред Gramofona.com. Заради наплива на сирийски бежанци и опитите за нелегално пресичане на границата, в района на Елхово от близо година се командироват гранични полицаи от цялата страна.

По наредба те получават по 40 лв. за хотел и 20 лв. за храна на ден. До момента тази сума е била твърда и не е имало корекции в нея. Само при втората командирована група, ръководството се опитало да ореже режийните. Тогава обаче синдикатите са се намесили и парите били възстановени. Номерът с орязаните командировъчни обаче се повтаря отново. В сряда към Елхово се отправя поредната група от гранични полицаи. Те са общо 200 униформени от цялата страна.

От Бургас тръгват 10 служители на Гранична полиция. Днес по картите им са били преведени по 1 740 лв. Средствата покриват разходите за 29-дневната командировка. В късния следобед обаче сред шефовете настанал смут, защото се оказало, че граничарите ще трябва да върнат половината сума за хотел. „Казаха ни, че хотелът вече се плаща по 20 лв., а не по 40, но още не са измислили как точно да ни уведомят официално, че трябва да връщаме пари“, коментираха потърпевши. Те уточняват, че групата, която в момента е в Елхово получава по 40 лв. за хотел.

Граничарите нямат определен хотел, в който трябва да се настанят. Всеки си намира къде да спи, а след това представя фактура за нощувките си. От година в Елхово цените на този тип услуги са скочили, защото местните са си намерили нова ниша за приходи. Граничните полицаи недоволстват, защото сумата, която трябва да върнат е в размер на 580 лв. на човек.

„При нас нищо не се случва без заповед. След като в 14 часа са ни преведени по 40 лв. за хотел, значи от София е разпоредена тази сума. Не знаем кой и защо е решил три часа по-късно парите да са наполовина“, коментираха гранични полицаи. Ако заповедта важи само за Гранично полицейско управление – Бургас, сумата която трябва да се вземе от униформените възлиза на  общо 11 600 лв. – по 5 800 лв. за групата на бургаските и групата на варненските граничари.

Ако обаче парите са орязани от всички, това означава, че МВР е решило да си спести 116 000 лв. Проблемът на граничарите е, че икономиите не се правят от раздутия щат на администрацията, а от оперативните служители, които ще са на българо-турската граница.