Янко Ваташки се влюбил зад решетките, вдига голяма сватба до месец

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Тържеството трябва да се състои до месец. Перничанинът се запознава с новата си приятелка още докато е зад решетките. Предложил й да се оженят, преди да изтърпи присъдата, но в крайна сметка двамата решили да изчакат и да сключат брак, когато излезе на свобода.

Преди да бъде арестуван, Янко Ваташки има друга приятелка. Тя е с него по време на задържането му в апартамента в жк “Овча купел”. Продължава да го търси и след това, дори ходи редовно на посещения заедно с майка му. В един момент обаче двамата решават да се разделят. Година преди да дочака свободата, Янко Ваташки е поразен от любов. В началото общуването между двамата е повече с есемеси и през интернет. Заради новата любима известният пернишки бандит прописва стихове и показва лирична душа.

Последната си творба Янко Лудия създава буквално дни преди да бъде пуснат:

“Моите мечти, извор мой любовен. Жадувам аз за теб, цял живот те търся в този свят огромен. Срещал съм те и преди, но само в моите мечти. Сега си моята реалност.

Изворът любовен мой, пълен с любовна сладост!

пише Янко Ваташки.

Бъдещата му жена е напълно неизвестна за разлика от първата му съпруга – фолк певицата Соня Немска, от която той има дъщеричка. Известно време медиите го свързваха с адвокатката Елен Янкова, която се беше посветила изцяло на каузата да го измъкне от затвора. Самата тя побърза да опровергае слуховете и заяви, че само го защитава. Друга жена, свързвана с известния бандит – Ива Павлова, даде специално интервю, в което каза, че му била само приятелка.

Дори и когато е в затвора, Янко Ваташки продължава да се грижи за детето си. За последния рожден ден на момиченцето той урежда тя да получи рокля като на принцеса и да бъде откарана на партито с каляска, приличаща на тиква като от приказката за Пепеляшка.

Янко Ваташки излиза от затвора на 20 септември. Приятелите му устройват посрещане, достойно за някой дон от филмите за италианската мафия. Малко преди уречения час пред вратата на Софийския затвор нервно потропват около десет души. Сред тях са и предишните му бодигардове, призовани отново след излизането на боса. Развълнувани са и очевидно нямат търпение да се видят с него. Говорят нервно по телефона и с напредване на времето се дислоцират все по-близо до вратата.

Накрая, когато Янко Ваташки излиза от затвора, стават все по-притеснени. Очевидно една от задачите им е да го бранят от журналистите. Един от бодигардовете хвърля бутилка с минерална вода по репортера на “ШОУ”. След това отронва:

“Извинете, аз не исках”

След бързата среща на караулката пред Централния затвор в София, Ваташки отпраши със сребристия си спортен мерцедес, а адвокатката му Елен Янкова продължи към центъра пеша.“Янко не иска да говори в този момент. Извинете го, но решението му е такова. Аз нищо не мога да направя“, коментира пред медиите, събрали се пред Централния софийски затвор, адвокатката на Ваташки Елен Янкова.

Сред посрещачите е и скандално известният Стоян Златния, обвинен в педофилия и принудително проституиране.
„Ей, не го пускат да излезе, бе. Не стига, че му дадоха много по-тежка присъда, отколкото заслужаваше, държаха го четири месеца отгоре, а сега и още го бавят“, коментира той минути преди Ваташки да се появи на портала.

Ваташки изтърпява присъда в Софийския централен затвор от средата на месец май 2009 г. за отвличането на йорданския наркотрафикант Мохамед Атти. Съгласно определение на Софийския градски съд, той трябваше да бъде освободен още в началото на юли. Това обаче не стана, а от управата на затвора твърдяха, че съдията погрешно е комулирал предишни арести и задържания на затворника.

Заради това приятели на Ваташки организираха протест пред Висшия съдебен съвет и пред затвора, но перничанинът остана зад решетките.

На свобода пернишкият герой, известен с прякора си Лудия, ще мисли по какъв начин да накара държавата да му се реваншира за извънредните четири месеца в затвора.

“На 100% ще съди държавата, задължително е, но иска няколко дни да си почине и след това ще ги обсъждаме тези неща. Той е излязъл едва в петък, не може да разбере как се чувства здравословно, но със сигурност не се е оправил, знаете, че има диабет”, коментира пред “ШОУ” адвокатката му Тезгюл Лютфиева.

Докато е зад решетките, Янко Ваташки създава сдружение, което има за цел да защитава лишените от свобода. Малко преди последните избори то придобива и статут на политическа партия.

Със сигурност ще се кандидатира на изборите

не мислим, че той е с нещо по-различен от останалите политици”, коментират пред вестника негови приятели.

Още докато е зад решетките, Ваташки създава блог, в който публикува по-фрапантните случаи на насилие сред лишените от свобода. Независимо че е зад решетките и не би трябвало да има достъп до интернет. Освен с прозвището devdexter в Мрежата Ваташки се подвизава и като Soils Core. Под този никнейм той публикува клипчета в интернет, снимани в софийския затвор.

Преди политическата партия НДСБ (Национално движение съвършена България), Ваташки регистрира и Българско затворническо сдружение за рехабилитация. В него той членува заедно с чеченеца Мурад Амадаев и австралиеца Джок Полфрийман, който получи 20 години затвор за убийството на 20-годишния Андрей Монов през 2007 година.

Макар и да минава за състоятелен, по документи Янко Ваташки няма собствен бизнес. На негово име се води единствено сдружението. От години той има дискотека, но в момента тя се държи от майка му.

На блога си Ваташки е публикувал и писма на служители на затвора и изтърпяващи наказанието си. В тях те описват състоянието на лазарета. На сайта санитарят Радослав Банчев пише: “Лично съм свидетел на хора, които се оплакват от

месоядни хлебарки, които ядат плътта им

От болезнените им ухапвания нощите за сън са непоносими. В пералнята на болницата обитават плъхове, по стаите съм виждал малки мишки, които нямам представа откъде се появяват”, пише в писмо до главния прокурор Радослав Банчев.

Очевидно потресен от мизерията в затвора, Янко Ваташки е сътворил следния стих (правописът е запазен – б. а.): “В болницата на затвора хлебарки месоядни нападат болни, живи и умрели хора, дръзки и брутални. Ядът им от плътта. Гълъби заразни кълвът трохи по масите с покривки бели, мазни. Затворници с болести неизлечими отчаяни живеят със смъртта.”

Когато разбира, че се подготвя материал за Янко Ваташки, негов приятел заявява: “Напишете колко добро е правил на много хора и как е помагал на бедните. Лично на мен ми е казвал да правя услуги на бедни затворници, които иначе не биха се справили сами”, твърди един от близките приятели на Янко Ваташки.

Извън целият този идеализиран образ на пернишкия бандит обаче са и разказите на хора, които твърдят, че зад решетките са били дискриминирани от него.

Караше ме да му слугувам

Останалите също му се подчиняваха, защото се страхуваха от него. Знаеха, че ако не му се подчинят, той или някой от хората му ще ги пребият. Има поне десет момчета, които могат да разкажат страховити истории, свързани с него. В затвора си имаше трима души, които му бяха нещо като слуги. Каквото кажеше той, това правеха. Ходеха из останалите затворници и даваха разпорежданията му. А не си се подчинил, а са те пребили”, разказва пред “ШОУ” лишен от свобода, лежал в един и същ отряд с Янко Ваташки – Лудия.

Мария НИКОЛАЕВА