Дъщерята на Димитър Димов влезе в лудница!

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Невероятно – но факт! Първородната дъщеря на класика Димитър Димов е хоспитализирана в психиатричната болница в Нови Искър, по-известна “сред народа” като “лудницата в Курило”, научи ексклузивно “ШОУ”. Сибила Димова е пациентка в т.нар. женско остро отделение, но тъй като е кротка и възпитана жена, я пускат на разходки в двора на клиниката. Точно там човек на “народното издание” се срещна с щерката на автора на епопеята “Тютюн” и дори я снима пред барелефа на свети Иван Рилски – покровителя на болницата, на чието име е кръстено и “кукувичето гнездо” на брега на река Искър. Компания й правеше мустакат, небръснат мъж в синьо спортно яке, горе-долу на нейните години, също пациент “със стаж”, когото Димова нарича “моето другарче тук”.

На пръв поглед, а и при разговор, Сибила, която е дългогодишна журналистка във в. “Работническо дело” и в. “Дума”, не прилича на човек, страдащ от душевно заболяване. Външната й прилика с именития й баща обаче е поразяваща, а зад очилата /само не толкова многодиоптрови като на Димитър Димов/ гледат очите на големия творец, създал неостаряващите и до днес повести “Поручик Бенц” и “Осъдени души”. Около 65-годишната дама е леко приведена, тъй като паднала в двора на фамилната къща на ул. “Димитър Димов” в столицата точно преди да бъде настанена в психиатрията. Отървала се само с натъртване благодарение на домашния любимец, който я издърпал. Иначе за една бройка можела да остане инвалид заради счупен гръбнак.

“Тук съм за втори път

казва Сибила Димова и припалва дълга цигара. Не се оплаквам от нищо. Стаята ми е най-хубавата в цялата болница. Персоналът ме уважава.

Дъщеря ми обаче кара тежък климакс и трябваше аз да вляза на лечение. Ето, даже съм й взела едни хормони, пият се два пъти седмично по схема.

Питате ме как се е стигнало дотук? По линия на Доспевските /Димова има предвид рода на майка си Нели Доспевска, внучка на големия зограф Станислав Доспевски – б.ред./ Някои от тях бяха малко така /допира показалец до слепоочието си и го завърта/. Мама беше много красива и интелигентна жена, но почина от маниакална депресия. Спря да се храни.

Баща ми цял живот са го привличали жени със странности. Да не кажа луди. Втората му жена – актрисата Лена Левчева, пък стоеше с часове пред къщата ни, за да прави черни магии. Това нормално ли е според вас?

Дъщеря ми Огняна работи в представителството на ООН в България. Много е властна, тя командва в семейството. Всички живеем в една къща. Мъжът й е неин колега, но е на по-ниска длъжност. Огняна му е началник.

А синът ми Мишо, той се казва Димитър, но така го наричахме, почина внезапно. Отиде си от масиран инфаркт миналата година /просълзява се – б.ред./ Като моя колега Радослав Велев. На една пресконференция вдига ръка да му дадат думата и в следващия момент се строполява на масата.

Мишо беше фармацевт, последните години имаше хотел за кучета в квартал “Редута”. Беше го кръстил “Ела тук”. Но след неговата смърт хотелът вече не работи. Те бяха разведени с жена му, а синът им Александър Главусанов, сигурно сте го гледали – едно 17-годишно момче, с къдрава руса коса и очила, участва в известна реклама по Би Ти Ви.

Да, той носи фамилията на бившия ми съпруг – Павел Главусанов. С него сме разведени отдавна. Той е женен трети път – за една млада фризьорка, и си живее щастливо в Котел…”, доверява щерката на класика. От време на време се навежда,

за да събере изпадалите от дървото джанки и малки диви круши

Изтрива ги в красивия си и явно скъп ангорски пуловер, преди да ги захапе. Не че си падала по тези плодове, но разчитала на техния слабителен ефект.

Екссъпругът на Сибила Димова е също легендарно, или по-скоро – легендирано име, от близкото минало. Двамата се запознават още в Английската гимназия в София. Павел е един випуск преди избраницата си, симпатично, начетено и амбициозно момче. Впоследствие се утвърждава като един от най-добрите преводачи от английски в България. Официалната му професия е журналист.

Работи в международните отдели на водещи БГ издания, и в БНТ. Именно от топлия си кабинет на “Сан Стефано” 29 мъжът на Сибила “отлита” към студената Западна Германия. “Каца” в Мюнхен, където е централата на “вражеската радиостанция” “Свободна Европа” и скоро го назначават за редактор. Всички го приемат радушно, тъй като Главусанов е легендиран като беглец от “рая” и политически емигрант. Разбира се, статусът му няма нищо общо с действителността. Защото под артистичното сако от туид с кадифени кръпки на ръкавите международникът крие пагони на офицер от ДС. Операцията по мнимото бягство на зетя на Димитър Димов и постъпването му на работа в “Свободна Европа” всъщност е част от мащабния план на ДС /съвместно с КГБ/ за внедряване на техни шпиони в радиостанцията, за която и двете ведомства тръбят, че била финансирана от ЦРУ, “главния противник” в студената война. Малко преди Павел Главусанов там е внедрен друг ДС-агент – Хрисан Христов, който впоследствие се завръща в България и в началото на прехода дори стопанисва казиното на хотел “Родина”. Днес дирите му се губят в “меката на” на ДС и КГБ-шпионажа – Виена. Заедно с нашенеца Хрисан чешките спецслужби внедряват своя агент Павел Минаржик. Полските им колеги също успяват да пробутат свой разузнавач в “Свободна Европа”. В един момент обаче службите на тези страни, вероятно по заповед от Кремъл, свирят отбой и дават нареждане на своите шпиони да се изтеглят незабавно обратно. Смята се, че са били разкрити и е имало реална опасност да бъдат арестувани и да се стигне до разнищване на целия план.

“Г-жо Димова, вие знаехте ли кой всъщност е мъжът ви?”, пита директно репортерът на “ШОУ”. “Да, знаех. Знаех, че беше шпионин. Не е трябвало да се издава, но той ми го призна”, твърди Сибила.

По-късно, след като вече били разведени и Павел си е заработил име на талантлив и безкомпромисен “изобличител на престъпленията на комунистическия режим в България”, едва ли не втори Георги Марков, дъщерята на писателя получава писмо от него. То е близо 10 страници. И по-скоро може да се нарече изповед, макар и фиктивна, на един успешен към този момент агент на българските тайни служби.

“Сибло, той така ме наричаше, аз избрах свободата!”. С това започваше писмото. Но това е било фалшиво признание. Явно е трябвало да напише това писмо, за да докаже и на новите, и на старите си господари, че си играе добре ролята.
Най-интересното е, че всички наши близки, колегите му, приятелите, се хванаха. Смятаха, че той наистина е избягал от комунизма. Аз, разбира се, нищо не говорех. И на децата не казвах с какво се занимава баща им.

Само Нели Доспевска не можа да се излъже

“Павел, повтаряше майка ми, е шпионин! Не вярвам, че е избягал!”. Тя нямаше информация за внедряването му, не беше изобщо в течение на тези неща, но явно се е водела от силната си интуиция”, допуска първородната щерка на Димитър Димов.
По думите й бившият й съпруг бил заклет ценител на женската красота. В Мюнхен той сключил брак с българската емигрантка с руска жилка Маруся Столева, живяла преди това в Париж. Когато се женят, Маруся е технически редактор в “Свободна Европа”. От нея Главусанов имал две деца.

“Дъщерята на Павел е стюардеса в Германия – невероятно красиво и мило момиче, а синът му живее в Бон”, пояснява Сибила Димова.

След няколко години “мирно съвместно съществуване” под един покрив “дисидентът” обявява на половинката си, че се връща в България. Съобщава й решението си в семейната кола и Маруся изпада в колапс. Тя не разбира как Павел изведнъж е повален от свирепа носталгия по родината. Може и да е имала някои подозрения по въпроса, но дали получава реално потвърждение за тях от благоверния си, остава загадка. Емигрантката обаче не се поддава на сантиментите и съвсем трезво преценява, че мястото й не е в Татова България. Нито на малолетните й деца. Затова предпочита да остане с тях в Мюнхен. Главусанов подава молба за развод. Колкото по-упорито го иска, толкова повече втората му съпруга се съпротивлява.

“Осем години се точи делото, докато най-накрая ги разведоха

Маруся просто му правеше напук за отмъщение”, смята Сибила.
Димова така и не се омъжва повторно. Отдава се изцяло на професията. Освен това превежда от испански, който й е като “трети роден” език след английския. Испанският й е “в кръвта” благодарение на баща й. Той не само владеел отлично езика на Сервантес, но обожавал Испания. Доказателството е не само шедьовърът му “Осъдени души”, но и многобройните му приятелства с хора от елита на тази страна.

“Страшно обичам и четиримата си внуци. Липсват ми, но скоро ще ме изпишат и пак ще бъдем заедно.
Много се обичаме и със сестра ми Теодора /най-малката дъщеря на Димитър Димов от третата му съпруга Лиляна и една от най-известните съвременни български писателки – б.ред./

Теодора е много талантлива. И е много добър човек. Обадете й се, двете вече сме давали интервю за известно българско списание”, завършва беседата ни “под дивата круша” в двора на психоклиниката в Курило първородната щерка на големия писател.

……………………………………………………..
ДОСИЕ

– Тежко психическо заболяване вкарва в гроба първата съпруга и двамата синове на покойния секретар на ЦК на БКП Емил Христов. По време на поредния пристъп на шизофрения скача през прозореца и умира на място половинка №1 на червения велможа Елисавета, доцентка по право в СУ. Малко след това първородният им син Пламен повтаря смъртоносния скок на майка си. В лудницата в Карлуково издъхна преди 4 години и по-малкият му брат Веселин.

– Лудостта е причина за разпада на брака на красивата Катерина Славеева и Любен Беров, бившия премиер на България. Според техни комшии жената всъщност не била клинично болна, но маститият й съпруг я тормозел, тъй като била дъщеря на “народен враг”, лежал в Белене. Днес експоловинката на Беров тънела в немотия в родното си село и даже често ровела в кофите за боклук, разказват с потрес нейни съселяни.

– Друга известна персона от по-далечното минало е любимката на женското отделение Кремена Трендафилова. Точно преди 40 години тя била една от младите надежди на тоталитарното българско кино. Като щерка на легендарния актьор Кръстю Трендафилов имала всички шансове за бляскаво бъдеще. Снимала се в няколко незначителни роли, преди да стигне до участие в култовата комедия „Кит“, където греела цяла плеяда родни мегазвезди. Точно тогава я забелязал богат италианец. След кратка, но бурна връзка, двамата се оженили и заживели щастливо. За жалост само след две години дошла болестта. Кремена ставала все по-весела и необуздана и то до такава степен, че един ден жабарят си вдигнал чуковете и напуснал страната. Без развод и прочие „еснафски“ формалности. 25-годишната дъщеря на театралното светило била настанена в лудницата в Курило с диагноза „шизофрения“. Последните 15 години угасналата преди да изгрее звезда почти не е напускала психиатрията.

– При известния столичен психиатър от „Пирогов“, сега пенсионер, д-р Тома Данаилов, са дирили помощ бившата снаха на Тато Маруся Мирчевска и съпругата на Желю Желев. Експоловинката на Владо Живков получила страхова невроза, тъй като след всеки запой той я хващал за косата и почвал да блъска главата й в стените. След това пък изпаднала в депресия, когато могъщата фамилия й взела сина Тошко, и се наложило известно време да гълта транквиланти.
А Маруша Желева се депресирала тотално след самоубийството на по-малката си дъщеря Йорданка. Психиатърът обаче положил всички усилия и успял да я върне към нормалния живот.

– Всяка пролет и есен сезонна мания нападала майката на Йосиф Сърчаджиев. Анна Феденхехт, дъщеря на мастит столичен банкер, се разсъбличала по бельо и така се разхождала по централните софийски улици пред смаяните погледи на елита и тълпата.

– От циклофрения /биполярно разстройство/ страдала и съпругата на известния драматург Юри Дачев. Когато била в криза, тя гонела мъжа си с нож в ръка. Той обаче я жалел и не искал да я настанява в психиатрия. Освен това в светлите си периоди половинката му заработвала големи пари като юрист, на нейно име се водели и доста апетитни имоти в столицата и страната.

Подготви Асен ТОПАЛОВ