Консервиране на моркови

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Морковите са сред най-известните и употребявани зеленчуци. От дълбока древност за известни техните изключителни качества като хранителен и козметичен продукт. Морковите се добавят към всяка диета, за болни и здрави, за малки и големи, под всякаква форма, сурови, варени, печени, пържени.

Поради това е необходимо да имаме тяхна наличност през всеки период от годината. Лесен начин за съхраняване на морковите е консервирането. От морковите могат да се приготвят нектари, туршии, както и могат да се замразят във фризера.

Има един универсален метод за консервиране на моркови. Нужни са пресни зеленчуци. Те се измиват се и нарязват на кръгчета с дебелина 20—25 см. Бланшират се в посолена на вкус вода за около 5 мин. Нареждат се в буркани и се заливат с гореща заливка. Тя се приготвя в съотношение 500 мл вода, 15 г сол, 20 г захар и 30 мл 6%-ов оцет.

Бурканите се затварят и се нареждат в съд с гореща вода. Стерилизират се за 20 мин. Когато са готови, се изваждат и се оставят за охлаждане на въздух. Получените моркови могат да се използват както за гарнитура към месни ястия, така и за приготвяне на салати.

Освен самостоятелно, морковите влизат и в състава на много туршии. Като например тази:

Туршия с моркови, зеле и карфиол

Необходими продукти: 1/2 кг моркови, 1 средно голяма зелка, 1 кг зелени домати, 2 средно големи глави карфиол, 1 голяма глава целина, 1 кг млади зелени камби, оцет, готварска сол

Начин на приготвяне: Камбите и зелето се нарязват на средни по големина ивици, морковите – на колелца, а зелените домати се набождат на няколко места с голяма игла. Карфиолът се накъсва на цветчета, листата на целината се оставят цели, а главата се обелва и нарязва на кубчета. Всички зеленчуци се смесват и се объркват добре със сол.

На 1 кг от сместа се слагат една, една и половина с.л. сол. Полученото се разпределя в големи буркани, на дъното на които се поставят листа от вишна или дюля. Най-отгоре се слага кръстачка от дърво или венец от лозови пръчки, като се затиска с попарен с вряла вода камък.

Долива се оцет – 1 ч.ч. за петлитров буркан, и студена вода, която трябва да покрие кръстачката. Оставя се да престои. На третия ден се започва претакане на туршията. То се прави през ден, докато напълно втаса.