Как да използваме социалните мрежи при търсене на работа [инфографика]

1
Добави коментар
tomislavsavov
tomislavsavov

 

Вече за никого не е тайна, че едно от първите неща, което гледат бъдещите ни евентуални работодатели са профилите ни в социалните мрежи. Специалисти по човешки ресурси, често споделят в интервюта, че е ключов елемент във визията на кандидатстващия е поведението му в социалните медии. Любопитна инфографика на MyCleverAgency и Gumtree, ни дава ценни съвети какво трябва и какво не трябва да правим, използвайки социалните мрежи, за да имаме по-добър имидж сред потенциалните работодатели.

Според изследването, на базата на което е съставена инфографиката, 93 % от специалистите по наемане (recruiters) ползват Linkedin, докато само 38 % от търсещите работа са в тази социална мрежа. Във Facebook процентите са почти изравнени, а Twitter се използва от 54 % сред рекруитърите и 34 % от търсещите работа.

Това което помага на имиджа ни в социалните мрежи при търсенето на нова работа е:

– професионална профилна снимка

– показване на широк кръг от интереси

– да сме креативни в социалните мрежи

– добър предишен опит и образование

– добри комуникационни умения.

Нещата, които отдръпват работодателите са:

– кандидати публикуващи неподходящи и провакативни снимки

– информация относно употребата на алкохол и наркотици

– злословене по адрес на предишни работодатели

– дискриминационни изказвания на расистка, полова, религиозна и др основа

– подвеждаща или невярна информация за квалификацията на търсещия работа

– лоши комуникационни умения.

Нещата, които ни помагат във Linkedin при търсенето на работа са връзките (Connections), препоръките (Recommendations) и снимките (използвайте възможно най-професионално изглеждащите такива), а във Facebook са Graph Search, Notes (остават по-дълго видими от статусите, защото са обособени в отделен таб), Privacy, Subscribe. Мисля, че това, кои хора следваме (чрез бутон Follow) във Facebook е много важно, защото откривайки добрите специалисти и практики, ние придобиваме по-добра визия за съответната нисша, в която искаме да пробием. За Twitter пък ключови фактори са, това кои хора и тенденции следваме, както и мрежите, в които участваме чрез дискусии (Networks). За Google + ключов елемент е да участваме в Общности (Community), където можем да споделяме собствено съдържание (публикация от блога ни например) или да коментираме горещи теми в дискусия и така да направим добро впечатление на работодателите.

В обобщение бих казал, че не е достатъчно само да имаме изградено добро CV, за да се преборим за интервю при мечтания работодател и в последствие за позицията, за която кандидатстваме. Важно е и да имаме изграден и поддържан имидж в социалните мрежи. Ако всеки ден се оплаквате от предишния ви работодател или публикувате картинки с етническа и расова дискриминация, не очаквайте безбройни покани за интервюта. Обратното, ако участваме в групи, дискусии, ако сме премерени в коментарите си и предоставяме полезни съдържание (включително и публикации от личния ни блог), има много голяма вероятност, да се харесаме на повече работодатели. Социалните мрежи са просто една платформа, а изборът за това как ще изглеждаме в тях и какво впечатление ще правим си е лично наш. 

изображения: campus-to-career.com; gumtree.com 

Facebook

Google+

Twitter

Меломан.
Football nerd.
Social geek.
Scene Boy – обичам музиката на живо.
И други определения съм чувал за мен, но те не са важни 🙂
Старая се да живея екологично и да мисля положително. Обичам да чета и да пиша разкази. Това е май засега.