Идеи и съвети за малката трапезария

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Всяко жилище, дори малкото, трябва да осигури на собствениците зона за хранене – уютна трапезария, която да събира семейството и близките на празнични вечери. Полезни идеи и съвети за малката трапезария.

Цветовете на малката трапезария

Основно правило при цветове на малката трапезария е да търсите по-светлите тонове. Тъмните нюанси оптически стесняват пространството, затова не са опция. Най-добре пасват пастелните багри като ментово зелено, небесносиньо, нежно розово, люляково и бледожълто. Белият цвят също подхожда на малката трапезария, но се нуждае от акцент в декора, за да не стои прекалено семпло. Бежово, коралово и някои нюанси на червеното и зеленото допълват списъка с цветовете на малката трапезария.

Възможни са и комбинации, но те не трябва да включват повече от два цвята, защото това допълнително ще ограничи възможностите на трапезарията. Подходящи са цветни съчетания от синьо и бежово, червено и бяло, зелено и кафяво, розово и сиво. Принтовете на цветя в комбинация с неутрален цвят също са чудесно декораторско решение.

Що се отнася до стиловете в обзавеждането, идеални за малката трапезария са: крайбрежният, минималистичният, скандинавският, френският. Избягвайте бароковия, еклектичния и индустриалния.

Обзавеждането на малката трапезария

Малката трапезария не се нуждае от много мебели. Най-добре е масата да бъде с кръгла форма, защото с правилната организация може да побере повече от четири човека. Правоъгълната е подходящ вариант за трапезария с ъглово диванче. Столовете трябва да са четири на брой, като за предпочитане е да не използвате модели във форма на кресло, защото заемат повече място.

Предпочитано и особено разпространено решение за малката трапезария е ъгловият диван. Удобен е, защото събира повече хора, пести място, а дъното му може да бъде превърнато в ракла или шкафчета. В зависимост от мястото, с което разполагате, може да обзаведете стаята с шкаф, в който да държите покривки, салфетки, вази и някои прибори. Ако пък квадратурата е по-малка, тогава се ограничете до 2-3 рафта, които да използвате за основа за декор.

Декор на малката трапезария

Не пренебрегвайте интериорния текстил – килими, пътеки, завеси играят съществена роля в обзавеждането на стаята, като допринасят за нейното излъчване и я правят по-уютна. Малката трапезария се нуждае от повече светлина, затова най-добре забравете за плътните пердета.

Търсете разнообразието – тъй като малката трапезария не предоставя възможност за разместване на мебелите, тогава разнообразявайте декора с подръчни средства. Цветни калъфи за столовете, оригинално шалте за ъгловия диван, възглавнички за стол в различни десени.

Поставете акцент – оригинална вещ, която да играе роля на фокусна точка в помещението, като привлича погледите. Подходящи за целта са нестандартен стенен часовник, ренесансов свещник, въздействаща картина, сантиментална фотография. Ваза със свежи цветя постига същия ефект.

Още хитрини – ще направите малката трапезария оптически по-просторна, ако поставите на някоя от стените огледало и заложите на модерно осветление (големите полилеи и висящите цилиндрични лампи стесняват стаята).

02.10.2013/ Христина Спасова