Жоро Пеев от „Замунда банана бенд“: Слави се държи ужасно с хората – мачка ги, псува ги, унижава ги!

13
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Пловдивският шоумен Жоро Пеев е един от създателите на култовата банда „Замунда банана бенд”, която взривява България през първите години на демокрацията, наравно с „Ку-ку”, „Каналето” и „Хъшове”. Човекът, който знае всички тайни от задкулисието на шоубизнеса, не се притеснява да извади кирливите ризи на утвърдени днес величия със солидни банкови сметки.
– Жоре, след успеха на „Замунда банана бенд” те прилапват като топъл хляб в София. Какво се случи след това?
– Докато бях в София, работех със сестрата на Радо Бимбалов – Силвия, реклама и пиар. Пишех си в интернет с шеф на един от големите американски сайтове за българи – “Бедрин Чикаго”, Пешо, който ми вика: „Сър, тука има едно наше момиче, което се класира четвърта в конкурса „Мис Америка” – Лаура Чуканов от Солк лейт сити /потеклото й е от Родопите – б.а./, като преди това е станала „Мис Юта”. Искате ли да й станете пиар?!”. Отговарям му: „Ами, защо не!?”. Речено-сторено. Тя идва тук по покана на БТА на медиен фест. Лаура пристига, посрещаме я на летището, запознавам се с майка й Ангелина, която знам, че има кърджалийска жилка. А по една случайност сме от един град, майка ми й е била учителка по история. Рев, колко е малък светът… А тъй като Ангелина е била любимата ученичка на майка ми, си спомнихме за братовчед й Мишо Царя, който редовно бягал от часове, за да бъде по цял ден на язовира, но когато е имал час при др. Пеева, слизал е специално да си изкара часа и пак се е качвал на язовира. А това е страшно евалла!

Всичко потръгна „про боно”, не сме взимали никакви пари за услуга. За нас това беше реклама. Бащата на Лаура – Кирил Чуканов, е голям български учен в БАН, който се занимава със създаването на изкуствена кълбовидна мълния и добива на ток от нея, по идея на разработки на Тесла. През 90-те го канят в САЩ, финансират го, но след това основава научен институт в Канада. Накрая само Лаура остава в Солк лейт сити.

А Лаура е едно разкошно момиче, изключително красива и интелигентна, както писахте в „ШОУ”, и мултимилионерът Доналд Тръмп й предлага работа след конкурса, но тя му отказва. Така разбива мита за Пепеляшка и принца, което й прави чест. Това с нашия табиет да се отворят краката пред всеки, който има мангизи, явно при някои жени не работи. „Аз съм на 24 години и съм твърде стара, за да се занимавам с манекенство”, парирало богаташа нашето момиче. А в същото време тя е следвала международни икономически отношения, с дипломация, искала е да се занимава със социална дейност, да подпомага деца в неравностойно положение. А Тръмп й отговаря: „Изключително много уважавам твоя избор! А когато имаш нужда от помощ, обади ми се и аз ще ти помогна!”. Достойнството й обаче надделява. Лаура обиколи България и това беше нейният тур на овации – хората страшно я харесаха и имаше за какво.

– Водил си я и в „Шоуто на Слави”, и в „Биг брадър”, и при Ники Кънчев. Бил си нещо като нейно импресарио?
– Да. Със Слави Трифонов се познаваме твърде добре. Той е зодия Везни. С изключително добър търговски нюх, но толкова славолюбив като името си. И… ревнив на тема слава.

Щом не е негова, майката си е е.ала!

Слави беше много различен, когато се запознахме в „първия” му период в „Каналето”, в „Ку-ку” още. Тогава той дойде с Август Попов в „Канал Ком” и аз направих едно интервю с тях в моето предаване. Сприятелихме се. Година по-късно се видяхме с него в хотел „Радисън”, където правехме някакво съвместно участие. Слави влиза във фоайето, ние трябва да пеем. Там повече присъстваха депутати, щеше да се вихри някакъв купон по случай деня на българска банка. Бяхме много близки приятели с Юлия Соколова, по това време рекламен директор на ОББ, бившата съпруга на Бойко Драганов – дясната ръка на Илия Павлов и секретар на “Мултигруп”. Юлия ни покани тогава. Преди това бяхме във Варна, записвахме, тя ни плати самолетните билети и всички разходи. И тогава направихме първото си участие в София, и то пред депутатско-банкерска публика. И тогава никой не ни обърна внимание освен… Ахмед Доган. Той много внимателно слушаше през цялото време, смя се, въпреки че касетата ни още не беше се появила на пазара. Никой не ни познаваше. Говорим за ноември 1993 г.

– И какво точно се случи във фоайето на „Радисън”?
– Та, срещам Слави и най-добронамерено му викам: “Какво правиш, бе пич?!”. А той ми отвръща: „О-оо, тука ли работиш?”. Сякаш съм пиколо! Та, Доган е много по-интелигентен, отколкото си мислят за него хората…

Слави първо изгони Август Попов – тогава беше много притеснен какво ще кажат хората. Обясняваше наивно, че Август бил много несериозен, че закъснявал за работа… Стефан Рядков си тръгна от шоуто му много по-късно, години по-късно. Слави и тогава си беше много амбициозен. Когато ни представиха на един купон на „Радио 99”, това беше един конкурс за най-смешно радиошоу, ние се явихме с Радо /Бимбалов – б.а./, и тогава дадоха три първи места. Такова нещо в света няма, нали?! Едното беше на нас, другото беше на тях, и третото вече забравих на кой. Аз тогава им подарих касетите и Слави се изцепи: „Ако ще сте конкуренция, бъдете конкуренция като хората. Появете се по телевизията!”… Това си беше предизвикателство – хайде сега да ви видя какво представлявате! И Влади Въргала се беше отцепил… Курумбашев стоеше зад тях, той им беше продуцент. Любо Дилов в един момент го измести…

Дори и когато му заведох на Слави на крака Лаура Чуканов, не очаквах да ме посрещне с фанфари. Иначе се държа с момичето прекрасно. Любо Нейков искаше да я вземе в „Сървайвър”, като гост-изненада, но тогава почина от инфаркт един от участниците в надпреварата (Нончо Воденичаров – бел. ред.), и продуцентите бяха пред затваряне на шоуто. А Лаура беше съгласна да участва.

– А Камен Воденичаров що за птица е според теб? Той дръпна много яко напред в началото на демокрацията, „застопори” името си в медийното шоу пространство, мнозина са на мнение, че Камен Во е с няколко глави над Дългия, но, странно защо, се остави Слави Трифонов да излезе с едни гърди пред него?
– Камен е свестно момче, ориентацията му /сексуалната – б.а./ си е негова работа, но Дългия /Слави Трифонов – б.а./ се държи ужасно грубо с хората, които му… помагат – мачка ги, псува ги, унизява ги.

Убийствена класа…

– В отношенията с Трифонов единствено финансовата изгода ли е определяща? Всеки творец все пак си има достойнство, чест и е нормално в един момент да каже: „Майната му и на парите!” и наистина да му тегли една майна, като си дава ясната сметка, че, изпадайки от екипа на Слави, където е бил мачкан, ще загуби и част от славата си, но поне ще запази себе си.
– Правиш ли си сметката, като погледнеш назад, колко души си тръгнаха от това шоу?! И то все негови солташаци! Първо си тръгна Любен Дилов-син, а именно той създаде Слави Трифонов, Любо е „бащата” на медийния му образ, изключително умно момче.

– А с Любен Дилов-син къде сте се засичали? Навярно имаш основание да говориш все хубави неща за него?
– В Монтана, на един купон за избор на „Мис Монтана”. Той тогава работеше с една модна агенция – „Ариес уникат”. Точно тогава се беше прибрал от Австралия ли, откъде ли, не помня вече. Абсолютно готин човек, светъл, лъчезарен, дружелюбен… Любо направи една много голяма грешка – че слезна от сцената, докато беше в апогея си. А след това започна да става толкова изтъркан-изтъркан, та чак стана… досаден. Има силен ген, той е от едно аристократично семейство, но…

– До коя друга известна личност си се докосвал?
– Разбери ме правилно, никога не съм искал да говоря за отрицателните неща в характера на моите познати. И те моля да смекчиш понякога тона ми. Но пък не мога да не кажа, че Венета Райкова е най-голямото говно, което познавам. Винаги тръгвам с удобност към позитивното, но Венета е най-префърцуненото същество, което познавам. 

Едно интервю на Георги АНДОНОВ