Строителният предприемач Стефан Стефанов: Росен Тахов е въоръжен и опасен, плаши ме с убийство!

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Наскоро медиите гръмнаха: строителният предприемач Стефан Стефанов пребил жестоко автора на „24 часа” – журналиста и писателя Росен Тахов, който се опитал да му потърси сметка за калпавото строителство на кооперацията в столичния квартал „Витоша”, финансирано от бизнесмена – слабоват на вид, но носител на черен колан по карате. В броя си от 12 септември „ШОУ” хвърли допълнителна светлина върху екшъна в ексклузивно интервю със сина на видния български литературен историк, критик, публицист, есеист и поет – покойният Георги Тахов, под заглавие „Партньорът на Стефан Стефанов, който ме преби, беше убит преди 2 години”.Оказа се обаче, че строителният инвеститор съвсем не е съгласен с версията на Росен Тахов. Той се свърза с наш репортер, за да изложи своята истина по случая, разделена на три части – кулминацията на скандала на 11 септември т.г., предисторията му и документираните заплахи на журналиста, вещаещи бъдещи кървави сблъсъци между двамата. Според Стефан Стефанов, който прояви завидни репортерски умения, истинската журналистическа интерпретация на случая би трябвало да бъде следната:

На 11 септември 2013 г. двуметровият Росен Тахов отишъл пиян и бос в дома на Стефан Стефанов, от когото купил апартамента си преди 6 години, и крещейки, започнал да се кара и заяжда под предлог, че съседката му отдолу казала, че има теч. Журналистът отлично знаел, че гаранционният срок е 5 години и отдавна е изтекъл, но не си тръгнал и не се стреснал от предупрежденията на Стефанов, че се е обадил на тел. 112. Напротив – вбесил се от обаждането и връхлетял да го души със заплаха за убийство, псувни и други обидни думи. След като бил прогонен, нападателят се върнал, вероятно въоръжен, да търси възмездие, но само успял да счупи стъклото на входната врата, за което сега дължи над 100 лв.

Фактите показват нещо интересно. Още преди повече от година Тахов многократно е изпращал заплашителни писма по Стефанов, който има магазин в блока, където живее нападателят. Други съседи също са били заплашвани от агресивния журналист, че ако не престанат с ремонтите, ще се стреля, а някои дори твърдят, че са продали и апартаментите си заради исполина. Двата апартамента до този на Тахов са с нови собственици от 2013 г. Защо ли?, пита си предприемачът…

Предисторията на скандала, заплашващ да прерасне в кървава разправа, според Стефан Стефанов:

СЪСЕДИТЕ НА ТАХОВ НЕ ИСКАТ ДА ГО ВИДЯТ И НА СНИМКА, ЗАЩОТО И ТЯ ЩЕ МИРИШЕ НА АЛКОХОЛ

“Твърденията в интервюто ви с „журналиста” Росен Тахов са негови неверни измислици, съчинявани ден и нощ! Това лице се опитва да настрои общественото мнение срещу мен, като използва личните си контакти в някои медии, които не са го опознали какъв е всъщност. Но ето някои факти, които показват нещо съвсем различно от въпросните твърдения:

Защо тече терасата му, която всъщност е обща част от блока, а не негова и е предвидена да се използва при ремонт на покрива? – Ами, защото той не я почисти от сняг и лед и това разруши фугите около гранитогреса. Там е проникнала вода в студените месеци, тя се е превърнала в лед през нощта, което е нарушило снадките на хидроизолацията. Впрочем договорните гаранционни клаузи го задължават да си чисти снега от балкона. Въпреки всичко аз отстраних проблема в името на добрите съседски отношения. Но Тахов отново го създаде, за да промени прага на балконската си врата и не знам защо отказа да ни допусне в дома си за оглед. Свидетел е Цветан Борисов, който преди години работеше при мен. Бяхме принудени да надникнем от покрива и дори имам снимки някъде в стария си компютър. Свидетели са и семействата Вълкови, Георгиеви и Момчилови, на които им се надуха главите през 2008/2009 г., когато Тахов извършваше строително-монтажни работи на терасата си месеци, без да се съобразява със съседите си, с деца и възрастни. А за мърсотията, която оставяше… без коментар!

От никого досега не е постъпвало искане за отстраняване на гаранционен дефект, както е описано в гаранционните условия. Ремонтирал съм два пъти улуци, които не подлежат на гаранция. Без някой да ме кара или моли, сам съм ремонтирал 3 пъти стълбищни площадки, които не подлежат на гаранция, понеже улягането на блока е непредвидимо. Имайте предвид, че по закон не инвеститорът, а изпълнителят на строежа е носител на гаранцията.

Друга лъжа на Тахов е, че много от съседите не смеели да припарят до мене. Напротив – те не искат да видят Тахов и на снимка, защото и тя ще замирише на алкохол! От същите тези съседи съм бил канен на гости, викали са ме за консултации и идеи. Моите деца играят с техните.

Истината е различна от съчиненията на Тахов

От него се страхуват съседите, не от мен. И ето защо. През 2011 г. в апартамент 15 се е извършвал ремонт. Тахов е влетял в дома на сем. Мянушеви и е заплашил работниците с оръжие, ако не престанат да вдигат шум. През 2010 г., когато на инспекция за асансьора идва Кирил Минев, и той е бил заплашен и принуден да намали таксата за услугата. А година преди него – и Стефан Странски, който отговаряше за газоснабдяването на „Таховия” апартамент. Пак повтарям – от блока никой не го обича, защото пие много и се заяжда.

Поредната лъжа на Тахов е, че съм бил партньор с Матракчийски /който според Тахов е убит преди две години и Стефанов не го опровергава – б. а./. Та той не дойде и моя покрив да ремонтира, който тече и сега! Имам пощенски записи, че съм го канил писмено, както е по закон, да си отстрани повредите, защото не ми вдигаше телефона и не искаше да се яви. Писали сме и протоколи за това. Има стара приказка в нашия бранш: “Не живей, където си строил!”. Аз обаче смятам, че съм си изпълнил задълженията съвестно и нямам причина да не го правя.

Друга негова лъжа е, че през годините на конфликта сме се срещали и аз съм се държал безочливо. Хубавото в случая е, че хората, които споменавам, са готови да свидетелстват в моя полза. Ще кажа само, че на последния ни разговор с Тахов присъстваха портиерът на входа и възрастна дама живееща в ап.9. Той излезе и започна да крещи отново, но не за някакъв теч, защото такъв нямаше, а за списък на стената, в който фигурира и той наред с имената на хора, които имат задължения за общи месечни разходи. И защо трябвало да плаща за кучето си и т.н.!? И аз знам, колкото и вие, но тогава му забраних да разговаря с мен.

И накрая – твърденията му, че на 11 септември дошъл в моя дом, но не ме бил нападнал. А защо, след като се обадих на 112, той не си тръгна, вбеси се и ме хвана за врата?! И как ще обясни крясъците, които издаваше, преди да ме нападне, та са го чули чак на улицата?! А защо 3 часа по-късно се върна в дома ми въоръжен и опасен? Защо счупи стъклото на входната врата, преди да напусне двора ми и как е влязъл два пъти през заключени врати!?”, завършва своята “пледоария” строителният бос Стефан Стефанов.

Документирано: „КЪРВАВИТЕ” ПИСМА НА ТАХОВ КЪМ СТЕФАНОВ

Строителният предприемач Стефанов ни предостави част от имейлите, разменени с Росен Тахов. Ето какво е излязло “изпод перото и мишката” на журналиста:

* 15 май 2012 г.: „Мъдрите хора печелят приятели. Глупаците искат врагове. Ти си от глупаците. Аз ти бях приятел, а ти ме направи враг. Заради някакво куче, което жена ми спаси от улицата. Всички войни са ставали заради глупости – Троянската заради хубавата Елена, тази – заради хубавото ми куче. На война като на война…

Ако утре не махнеш пасквила, който си залепил на стената, аз ще воювам с теб до последна капка кръв. Дедите ми са се борили с турците. Аз обещавам да преборя местния феодал, наречен Стефан Стефанов.”

* 16 май 2012 г.: „Това е първото, което ти се случва, след като не махна пасквила. Второто – какви данъци плащаш на българската държава? Имаш магазин и апартаменти, които даваш под наем. Данъчните не са от най-приятните гости.”

* 31 юли 2012 г.: „Искаш да си местен феодал в квартал „Витоша”? Няма да стане!”

* 20 септември 2012 г.: „Разкарай циганите и другия боклук, който се събира пред твоя магазин. Иначе аз ще те разкарам от нашия квартал!”

* 30 декември 2012 г.: „Ти, който си укрил десетки хиляди лева от българската държава, сложи данък на едно куче, спасено от улицата. На такъв му казват гадина!”

P.S.: С настоящата публикация редакцията на „ШОУ” просто изпълнява и приключва с журналистическия си дълг да отрази мнението на двете страни по случая, без да играе ролята на арбитър, за което си има съответните органи.

Подготви Славей КОСТАДИНОВ