Позиция за аптеката в ДКЦ II

1
Добави коментар
dejzi
dejzi

ДО РЕДАКЦИЯТА НАИНФОРМАЦИОНЕН САЙТ WWW.GRAMOFONA.COM

 ПРАВО НА ОТГОВОР

 от д-р Таня Минчева – Базотева, управител на “Красимира Благоева” ООД

 Уважаема редакция,

Бих искала да се възползвам от правото си на отговор на статия със заглавие „Ползват аптека 2 години незаконно, но бургазлии си я искат“, публикувана във Вашия сайт на 01.10.2013 година, с автор Мануела Янева.

Радвам се, че 10 800 бургазлии са изразили ясно и категорично мнение в подкрепа на аптеката в ДКЦ II. От изложеното в статията обаче не се разбира, че Управителят на ДКЦ II – д-р Илка Баева, няма намерение там повече да има аптека. Защото и трите изразени мнения на д-р Баева са меко казано некоректни.

Първо – от публикацията остава впечатлението, че д-р Баева сякаш не знае защо Наемателят ползва помещението без договор. В протоколите на заседанията на две постоянни комисии на Общински съвет Бургас е отбелязано, че лично д-р Баева е поискала да не се сключва договор, тъй като фактическото положение било същото – наемателят ползва помещението, а ДКЦ II получава неустойка в размер на наема.

Второ – абсолютна новост е, че за да се обяви търг за помещение за аптека, то трябва да е освободено. Нито ДКЦ II, нито друг медицински център някога е процедирал така. Това не е в интерес на гражданите, на Наемателя и на Наемодателя. Аптеката е здравно заведение подлежащо на продължително лицензиране, а не панаир за една седмица. Практиката е – след провеждането на законен търг, всички участващи да приемат и изпълняват решенията му.

Трето – д-р Баева уважава пациентите, но мисли „… че всеки би се ориентирал към друга съответна аптека“!? Същевременно не може да не знае, че тази аптека е единствена в района и една от едва двете аптеки в Бургас, в които се предлагат безплатно скъпоструващи медикаменти за специфични и редки болести: КOATE, OCTANATE, OCTAPLEX, WILATE, EMOCLOT, AIMAFIX и др. След закриването на тази специализирана и социално-ориентирана аптека 300 000-ият град Бургас ще остане с една аптека, предлагаща медикаменти за тези редки болести. Би било невъзможно само един център за лекарства практически да снабди и обслужи специфичните нужди на населението на Бургас и общината.

За незапознатите обаче няма да стане ясно защо са всички тези спорове ако не се припомни впечатляващата история на тази аптека през последните две години:

Както обикновено търг за отдаване под наем на въпросното помещение се провежда около новогодишните празници, в началото на 2012.
На първият етап на търга един от участниците е изключен поради липса на срокове в офертата му. (По късно няколко съдебни инстанции потвърждават това.)
На вторият етап, който е неприсъствен за участниците, отстраненият такъв е обявен за победител. Започват съдебни спорове по законността на решението, (междувременно изпълнението на решението се спира).
Комисията по здравеопазване в Бургаския Общински съвет предлага да се продължи договора със стария наемател, докато се произнесе съдът.
Управителят на ДКЦ II обявява в заседание на две от постоянните комисии в Общински съвет Бургас – Комисия по общинска собственост и Правна комисия, че не е необходимо да се продължава договора на наемателя, тъй като фактическото положение и без това е аналогично – наемателят ползва помещението и плаща сума равна на наема.
Година по – късно, през февруари 2013, последните съдебни инстанции окончателно постановяват, че решението за класиране на първо място на отстранения по – рано участник е грубо нарушение и е незаконосъобразно.
Месец по късно д-р Баева вместо да извърши ново класиране или да обяви нов търг, съобщава на наемателя, че новата стратегията на ДКЦ II не включва аптечна услуга, поради преустройство за поставяне на образна диагностика.
В последвалите уточнения се оказва,че проектът за образна диагностика няма отношение към аптеката. Стратегията за развитие на ДКЦ II се променя в преместване на помещението на регистратурата на по – добро място – това на аптеката…???
Започва съдебна процедура по бързо производство за отстраняване на наемателя.

Видно е, че стратегията за развитие на ДКЦ II се превръща в лична тактика за отстраняване на добросъвестен наемател от страна на д-р Баева.

Гражданската позиция на над десет хиляди жители на Бургас напомня на д-р Баева, че управителят на ДКЦ II представлява предприятие на Общината, а Общината представлява бургазлии, които си искат аптеката.

 

С уважение: д-р Таня Минчева – Базотева, Управител на “Красимира Благоева” ООД