Какви са ползите от шоколада и кой вид е най-добре да изберете Спортни теми в 2bfit всичко за спорта

1
Добави коментар
dageorgiev
dageorgiev

07 октомври, 2013

Откакто е открит преди над 2000 г. от древните американски култури, шоколадът е високо ценен десерт. И макар често да е определян като нездравословен, някои типове са изненадващо хранителни. Шоколадът се произвежда от какаови семена, които му осигуряват доста витамини, минерали, антиоксиданти и други ценни съставки.

Съдържание

Въпреки репутацията му на вредно изкушение, в него могат да се открият няколко основни витамина, включително А, С, Е и D, както и минералите желязо и фосфор. Освен това шоколадът може да послужи и като отличен източник на антиоксиданти. Какаото е сред най-богатите на флавоноиди растения. Така едно блокче натурален шоколад може да съдържа повече антиоксиданти от боровинките, зеления чай или червеното вино.

Типове

Трите основни вида шоколад са натуралният, млечният и белият. Докато млечният е най-популярен, то натуралният има най-висока хранителна стойност. Причината за това е високото съдържание на какао в него – обикновено между 45 и 80%. В млечния шоколад то е едва между 5 и 7%, а в белия изобщо не се съдържа. Ползите от какаото са огромни, така че би могло да намери достойно място във всяка диета.

Ползи

Флавоноидите в шоколада могат да предотвратят уврежданията на клетките, нанесени от свободните радикали, които са смятани за причинител на преждевременно стареене и увеличават риска от много болести, сред които диабет, астма и някои видове рак. Според редица изследванията яденето на натурален шоколад намалява холестерола и кръвното налягане, а освен това подобрява кръвообращението. Също така какаото повдига настроението и Ви позволява по-лесно да се фокусирате върху даден задача, тъй като осигурява на мозъка серотонин и ендорфин. А и не на последно място – помага на организма да регулира нивата на кортизола, известен като хормон на стреса.

Проблеми

Макар да има ползи от шоколада, все пак трябва да го ядете в умерени количества. Повечето марки на пазара съдържат доста захар и мазнини, които добавят много калории. За щастие има и по-здравословни варианти. Най-добре е да се насочите към натуралния шоколад със съдържание на какао над 70%. Имайте предвид обаче, че той е по-горчив от млечния, така че може да изберете вариант с полезни добавки, като бадеми или стафиди, за да е по-вкусен. Не пренебрегвайте и факта, че шоколадът е богат на кофеин. Заради това, както и заради неговата калоричност, е препоръчително да ядете под 100 г дневно.

Автор: 2bFIT.bg

Снимка: freedigitalphotos.net

Подобни теми