Ксел-Ха – най-големия открит аквариум (Xel-Ha Park)

79
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Ксел-Ха е уникален воден парк в земите на маите в Мексико. Считан за най-големият открит аквариум в света, той съчетава в себе си красотата на тюркоазената лагуна и буйната тропическа растителност.

Екоатракциона е разположен по карибското крайбрежието на щата Кинтана Роо в рамките на Ривиера Мая. От световноизвестния курорт Канкун го делят 120 км. Кръстен е на Кселха, археологически обект от цивилизацията на маите, част от който се намира в земите на парка. Съвсем наблизо, 13 км на юг, има и още една историческа забележителност от този период – Тулум. 

Тематичния парк е основан през 1980 г., като от 1995 г. е под управлението и маркетинга на международно частно дружество, което има 30-годишен концесионен договор за стопанисването му.

Паркът е съсредоточен около тесен природен проток и лагуна, в която се влива виещата се през скали и мангрови гори река, смесвайки солените води с пресните подземни водни течения. Входът на Ксел-Ха е естествен аквариум, в който местообитание са намерили стотици видове риби и растения. На територията му има и резерват за костенурки, където постоянно се извършват изследвания, за да се научи повече за морския живот и да се допринесе с екологична поддръжка на района.

Ако обичате природата няма по-добро място където да се слеете с нея. Тук може да плувате с делфини, да се потопите сред богатството от пъстроцветни екзотични представители на морската шир, да практикувате различни морски спортове, скуба дайвинг, да изследвате подводни пещери, да опознаете древните останки на маите и да се запознаете от близо с представителите на тропическата фауна, представена от птици, пеперуди и игуани.

Района е защитен с ограда против акули, така че гмуркането е абсолютно безопасно. Необеспокоявани от никакви хищници може да се насладите на над 100 вида птици, 350 вида растения и 99 морски представители. Именно поради голямото разнообразие от растителен и животински свят тук действат множество програми за защита и опазване на биоразнообразието на околната среда. Изградени са рециклиращи и пречистващи станции.

Екопарка притежава и няколко скрити плажа с опънати хамаци, който са идеално място за завършек на емоционалния ден.

Hobyto.com