Съкровище откриха на остров „Св. Анастасия“

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Части от златен кръст и ръкописна библия, както десетки монети са открити при ремонтните дейности на остров „Света Анастасия“край Бургас, предаде кореспондеунтът на БГНЕС.

Вещите са били скрити, заради пиратските набези. Някои от тях са били зад олтара в църквата, разказа кметът на Бургас Димитър Николов. Част от тях ще бъдат експонирани и в музея на острова. Ремонтите дейности вече са на финала си, а през пролетта на следващата година, когато е построен и катамаранът, островът вече ще е достъпен за туристи. Някогашният манастир е реконструиран, там ще се помещава музеят и хотелската част.

В музея ще се пресъздава историята на острова, различните му приложения през годините – като манастир, като затвор. Църквата на „Света Анастасия“е възстановена. Тя е от периода между 12 и 14 в., реконструирани са и стенописите.

По проекта е възстановена и манастирската лекарна, където ще се отглеждат лековити билки. Легендите говорят, че хора от сушата са идвали заради тинктурите на монасите. В ресторанта на острова „100 години назад“пък ще се приготвят стари, автентични рецепти от региона, основно с риба и морски продукти. Островът е възстановен почти до автентичния си вид – от сградите до настилката.

20 туроператори вече са посетили остров „Св. Анастасия“ и има интерес той да бъде включен в туристическите дестинации. /БГНЕС /