Бебешка количка – идеи и съвети

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

В много случаи купуването на бебешка количка е по-сложно от купуването на апартамент, кола и кухненски уред взети заедно. Изборът е труден, вариантите – много, а изискванията двойно повече.

Затова подбрахме някои идеи и съвети за бебешката количка.

Избор на модел

Преди да тръгнете по магазините с бебешки стоки, първо трябва да решите какъв модел бебешка количка търсите. Дали да е за новородено или такава, която може да се приспособява и за по-голямо дете, така че да я ползвате и за в бъдеще. Дали търсите сезонна количка или модел, който да е подходящ както за летните, така и за зимните месеци.

Предлагат се и комбинирани колички 2 в 1 (количка и бебешко кошче за спане) и 3 в 1 (количка, кошче за спане и кошче за кола). Уточнете също дали предпочитате класически модел с четири колела или ще заложите на по-модерните колички с три колела. Актуално са и така наречените „джогинг“ модели – бебешка количка с три колела и по-издължен корпус.

Вижте също: Количка, кошница, кенгуту или слинг?

Избор на размер

Тъй като майката прекарва по-голяма част от времето с бебето, тя сама трябва да избере размерите на количката, така че бебешкото возило да е удобно както на детето, така и на „шофьора“. Съобразете размерите с фактори като – на кой етаж живеете, има ли асансьор до там и колко е голям той, може ли по-голяма бебешка количка да мине през вратата на асансьора, колко стъпала ще ви се налага да изкачвате пеш с количката.

Като килограми бебешката количка варира между 5 и 15 в зависимост от функциите и екстрите, с които разполага. За идеална се смята количка с тегло не повече от 10кг, за да може майката да поема тежестта на детето и неговата „каляска“.

Предимства, за които да се оглеждате

Всяка бебешка количка предлага различни екстри. От съществена важност е кошчето за бебешките принадлежности – да по-широко и удобно, така че да побира всичко необходимо за една разходка. Огледайте седалката – желателно е да се регулира, за да може бебето да се чувства еднакво добре, докато спи и докато е будно. Кошчето за спане трябва да е добре подплатено, меко и удобно.

Предимство е, ако количката е с 4 големи колела, които се въртят на 360 градуса, защото тогава е по-маневрена, лесна за управление и вози по-меко. Хубаво е дръжката на детското возило да се върти, за да може да се сменя посоката на движение по всяко време. Обърнете внимание и как се разглобява бебешката количка, дали се сгъва лесно и дали елементите й могат да се почистват.

Някои колички се предлагат с екстри като дъждобран, чадър и специална раница.

Вижте също: На зимна разходка с бебето

Безопасност на бебешката количка

Любопитството на бебетата в комбинация с тяхната уязвимост са достатъчна мотивация за родителите да търсят стабилна и сигурна бебешка количка. Преди да купите детското возило, задължително проверете дали спирачките държат добре – когато количката е застопорена, да не може да се движи.

Обърнете внимание и на предпазните колани – най-сигурни са 5-точковите, които обхващат кръста, ръцете и краката на бебето. Рамката също трябва да е стабилна – нито прекалено тежка, за да не затруднява майката при пренасянето на количката, нито твърде лека, защото лесно може да пропадне на по-неравен терен.

Цена на бебешкото возило

Колко ще ви струва бебешката количка зависи от лимита, който сте си поставили. Детското возило тръгва от 250 лева и стига до колосалните 1700-2000лв. Много родители предпочитат да купуват бебешка количка втора употреба, защото излиза по-евтино, а количката е запазена.

10.10.2013/ Христина Спасова