Проблемът – високо кръвно налягане

1
Добави коментар
matsanovbg
matsanovbg

Високото кръвно налягане е много разпространено като заболяване. По официални данни повече от 20% от българите страдат от него. Също толкова е и процентът на хората, които не знаят, че имат високо кръвно налягане, не се лекуват или пък не вземат достатъчно сериозни мерки. Тази тенденция е тревожна и заради това, че хипертонията води и до други, по-тежки заболявания

Заболяването по принцип се открива лесно, необходимо е само измерване на кръвното налягане редовно. Но повечето хора не го правят. Не обръщат внимание на симптомите, не отиват навреме на лекар, мислят, че ще им мине от само себе си и ето проблемът е налице.

Нормалното кръвно налягане за различните хора е различно, затова не можем да кажем кои стойности са нормални. Като правило най-често от високо кръвно налягане страдат по-възрастните хора, но има много изключения и по-млади хора с неправилен начин на хранене и живот да се оплакват от проблеми, свързани с кръвното. Най-често боледуват живеещите в градовете и имащи работа свързана с умствен труд, отговорности и напрежение.

Има два вида високо кръвно налягане. При първият от тях няма налични други здравословни проблеми. При втория вид, това повишено кръвно се дължи точно на други заболявания, като например бъбречни, ендокринни и др. Затова преди да започнете лечение, трябва да се определи от кой вид хипертония страдате – първична или вторична.

Много са причините, които могат да доведат до повишено кръвно налягане. Сред тях са и наследствеността, затлъстяването, прекомерната употреба на алкохол, тютюнопушенето, употребата на много сол, нервното напрежение и др.

Три са стадиите на хипертоничната болест – първи – кръвното налягане не е постоянно повишено, втори – постоянно е повишено и трети, когато вследствие на повишеното кръвно налягане са се получили различни усложнения в очите, сърцето, бъбреците и мозъка. По какво може да познаете високото кръвно? Най-честите симптоми са: постоянно главоболие, което трудно подлежи на лекуване, нервност, умора, сърцебиене, трудно дишане, астма. Наложително е навреме да вземете мерки, за да не се стигне до инфаркт или мозъчен кръвоизлив. Лечението включва цялостна промяна на начина на живот и хранене.