Кундалини йога

2
Добави коментар
izneviara
izneviara

Когато в началото на годината за първи път отидох на йога, не знаех нито къде отивам, нито какво да очаквам. Ако трябва да бъда напълно честен, имах усещането, че в последно време малко се спекулира с йогата. Изглеждаше ми така, сякаш всеки пети се занимава с йога и йогата се е превърнала по-скоро в модерна тенденция и донякъде поза, отколкото полезно за духа занимание. Ако ви кажа колко видове йога открих, вероятно и вие така ще си помислите:Хат(х)а или класическа йога, Мантра (Джапа) йога, Лая йога, Раджа йога, Бхакти йога, Джнана (Гана) йога, Кундалини йога, Карма йога, Янтра йога, Виняса флоу йога, Йога Нидра, Джанана йога, Шивананда йога, Сатянанда йога, Айенгар йога, Брахмачари йога, Крия йога, Ащанга йога, Киртан йога, Шакти йога, Бикрам йога, Хималайска йога, Пурна йога, Ин йога, Акро йога, Лая йога, Шивананда йога, Нада йога, Сатянанда йога…
…. и за да стане още по-объркано се появяват още:
 

Йога за бременни, Йога за децa, Йога Транс Денс, Йога на смеха, Йога на любовта, Прана Пилатес, Фитбол-латес, Лейди Нигума йога, Тантра йога, Fat-burning Yoga, Power Yoga, Rise & Shine, Open & Restorative, Енергизираща йога, Йогалатес, Йога по двойки, Хот Йога, Йога Мама и Бебе, Dance Yoga, Летяща (хамак) йога, Yoga stretching, Антигравитационната йога, Еротична йога… сигурно има още поне 20 вида, за които не знам или които ще се появят в близко време:) Това е малко прекалено дори за непредубеден ум.
Йогата, на която бях отишъл се оказа Кундалини йога. Още след първият час почувствах заниманието с Кундалини йога като „мое”. Сякаш вече бях практикувал йога и преди. Веднага харесах учителя – Никола Змияров – и бях изумен с колко от нещата, за които говори съм съгласен и ми резонират.
В края на практиката се чувствах спокоен, доволен, релаксиран, трайно удовлетворен, изпълнен с любов, готов да прощава, благосклонен и дори малко по-мъдър. След няколко практики забелязах и чисто физически резултати като изчезване на болката, която имах от известно време в кръста, както и няколко други по-дребни неща.
Хареса ми и един от основните принципи, който се спазва: Всичко в живота ни да се случва естествено, без насилие, без крайности и без стрес. Няма пози, няма насилствено разтягане, няма задължителни неща, няма изпити, не се бърза.Кундалини йога е древна система, която помага да се възстанови хармонията в организма и да се задейства скритият ни психически и физически потенциал. Целта на практиките е да активизират изначалната ни енергия, символично изобразявана като змия от огън, навита в основата на гръбначния стълб.Кундалини йога е комбинация от двигателни и дихателни техники от различен тип – крокодилски упражнения, асани, виняси, мудри, бандхи и пранаяма, насочени към активизиране на обмяната на веществата в организма, стимулиране на вътрешните органи и ендокринната система. Динамична система, която не изморява и не натоварва, но активизира организма, неговите основни двигатели и дихателни рефлекси.Кундалини йога предотвратява умората, зарежда с енергия, неутрализира натрупаните напрежения и стрес, балансира ума и кислородния обмен в организма, регулира функциите на централната нервна система, неутрализира натрупаните напрежения и стрес в организма, усилва въглеродно-кислородния обмен и клетъчното дишане на тялото, включва спящия мозъчен потенциал на човека, усилва се психическата енергия и се възстановява способността на човека да влиза в самадхана или дълбока медитация, при което съзнанието се пречиства, а тялото се самолекува и възстановява на клетъчно равнище. Успокояването на ума, събуждането и балансирането на потенциалната енергия в тялото, осъзнаването и абсолютният покой са възможни дори тук, на Земята, дори в стресовия начин на живот в големите градове. Не е необходимо да се изолираме в някой манастир или да не се срещаме с други хора, за да успокоим ума си и да достигнем до по-висшите нива на съзнание.За разлика от другите видове йога, особено за разлика от Хата йога, Кундалини йога е доста по-динамична, ненапрягаща при изпълнение на различните асани и много тонизираща. Всичко това се свързва със събуждането на потенциалната енергия на всеки човек, наричана от древните индийци Кундалини. Кундалини е представяна като змия, която се намира в долната част на гръбначния стълб. При събуждането на Кундалини, енергията преминава през всичките енергийни точки нагоре, наречени чакри. Тогава всъщност човек е напълно балансиран и успява да използва целия си капацитет.Упражненията се изпълняват бавно и спокойно на празен стомах, сутрин преди закуска или 3-4 часа след хранене. Не се практикуват през първите дни от месечния цикъл при жените, защото много от упражненията стимулират кръвообращението. При скорошни операции или травми, трябва да се посъветвате с лекуващия ви лекар.
 

Моето лично мнение.
Намирам заниманията с Кундалини йога за изключително полезни за всеки, който иска да работи на духовно и физическо ниво върху себе си. Хората са приятни, обстановката е добра, цената е приемлива. Има курсове през делнични дни след работно време и през почивните дни, така че е удобно за всеки. Има две нива, но ако никога не сте имали допир с йога, започнете от първото. Всеки път е различно, не толкова като последователност на упражненията, а като изживяване.В курса, който посещавам няма никакви сложни упражнения, нищо от онова, което може да сте виждали по телевизията или в интернет. Няма акробатични номера или невероятни усуквания. Според мен всеки човек в нормална кондиция би се справил без проблем с упражненията. Възрастта и теглото не са от голямо значение.След йога, аз винаги се чувствам много добре, спокоен, изпълнен с любов и зареден с енергия. Мога горещо да препоръчам йогата при лека или средна депресия. Възможно е да помага и при тежка, но не го знам от собствен опит. Мога да препоръчам йогата и при различни форми на обездвижване, загуба на енергия, схващания, болки в кръста, болки в ставите. Учителят лично е помагал и помага на много хора да се излекуват от различни болести.