Преводачката Оля Ал-Ахмед: Ванга спаси майка ми от забравена игла в тялото й!

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Оля Ал-Ахмед е родена в София. Възпитаничка е на СУ „Свети Климент Охридски“, където завършва арабска филология с втора специалност журналистика и английски език. Специализира в Дамаск. Там защитава докторат по съвременна арабска литература. Магистър на УНСС по „Връзки с обществеността“ и „Здравен мениджмънт“. Владее перфектно арабски, руски, английски и испански език. Оля Ал-Ахмед първа открива факта за ареста на българските медици в Либия. Нейна заслуга са преводът на Либийския наказателен кодекс и на обвинителния акт срещу медиците ни. Автор е на две стихосбирки и на Българо-арабски медицински разговорник. Дългогодишен преводач от/на арабски и руски език. Работила е като преводач от руски език в bTV в ефир в „Шоуто на Слави“ и в други телевизии. Преводач е на документалния филм на журналистката Елена Йончева „Сирия, бунтовниците на Алепо“. Превеждала е на много видни личности и държавни глави. Дъщеря е на известната българска поетеса Ваня Петкова.
– Оля, срещаме се буквално час след участието ти в предаването на Люба Кулезич, където заедно с писателя Николай Стоянов, автор на книга за Ванга, и журналистката Светослава Тадаръкова – Рудолф дискутирахте по темата „Ванга”. До консенсус не се стигна, водещата остави дискусията с отворен финал, но въпреки че нашето издание първо информира за скандала в студиото на предаването на Андрей Малахов „Сегодня вечером” /”Тази вечер”/ по ОРТ /Обществената руска телевизия, или Първи канал/, на мен вече ми е по-любопитно да споделиш някои неизвестни истории покрай срещите на майка ти – известната поетеса Ваня Петкова, с феномена от Рупите. Вече си казвала, че пророчицата много е помогнала на фамилията ти.
– Искам да ти кажа първо, че в студиото на предаването щеше да стане бой.

– Но такова нещо не се видя!
– Беше изрязано. От записаните три часа и половина остана само час и половина.

– Кой с кого щеше да се бие?
– Беше поканена

една гостенка българка, ясновидка, която живее в Лондон

Тя буквално скочи. Не й помня името, мисля, че не беше изписано в заставките. Ние настръхнахме, защото тя се ядоса страшно на Светослава Тадаръкова. Скочи от мястото си, Андрей Малахов я последва с микрофона. Даже продуцентката на предаването каза: „Оппа-а-а-а, что здесь происходит?!” /”Опа, какво става тук?! – б. ред./

Влизайки в ефир, аз казах на руския режисьор на филма „Вангелия” и на актьора, който изпълнява главната роля…

– … на съпруга на Ванга…
– … да, казах им директно: „Моите огромни уважения и поклон пред вашия колосален труд, но вие не сте представили Ванга в светлината, в която беше тя. Няма я съответната харизма на Ванга, топлото й излъчване, онази благодат, която струеше от нея…

Героинята е изключително неправилно подбрана актриса, от нея вее агресия, тя крещи необуздано, говори с грапав глас като квартална гадателка…”
Аз го казах в студиото, но това беше изрязано.

Всички български участници бяхме абсолютно единодушни, че филмът не е добре направен, че образът на Ванга не е правдоподобно показан.
От четирите мои истории бяха изрязани три.

Но руснаците знаеха нашите истории, а българите – не. Те два пъти ме канят за гост по препоръка на Людмила Ким /авторка на книга за Ванга – б.ред./ в другите два документални филма, излъчени по две по-малки руски телевизии. Знаеха ми всички телефони, а от предаването на Люба Кулезич ми звъняха през нощта, няколко часа преди началото на предаването. Това са някакви парадокси, но е факт.

– Кое беше предсказанието на Ванга с най-дълготраен ефект?
– Знаете ли как Ваня Петкова е прописала стихове? Майка ми, Бог да я прости, е била на 7-годишна възраст, когато моите баба и дядо, семейство на белогвардейски емигранти дворяни, които държат на по-специфично, по-хубаво образование – с музика, аз също съм свирила на пиано, са я карали насила да свири на цигулка.

Тя в момента се съхранява в моята къща в село Езерово, която е превърната в музей на Ваня Петкова.
Та майка ми свири абсолютно без желание на тази цигулка и каца едно врабче на прозореца. Тя е толкова нещастна, врабчето я гледа… и така майка ми написва първото си стихотворение за врабчето, кацнало на прозореца.

През това време моята баба, която е ходила няколко пъти при Ванга, пак отива за нещо си. Аз нямам личен спомен от тази среща, а от разказа на майка ми. И Ванга казва на баба ми:

„Не го мъчете туй дете да свири на цигулката, то ще бъде заринато с книги!” Ванга го пророкува, когато Ваня Петкова е била едва на 7 години!

След това минава време, майка ми често посещава Ванга и при едно от тези посещения аз бях с нея. Помня, че бяхме с една червена жигула, беше топъл, слънчев пролетен ден, края на април или началото на май. Бях с едни къдрави плитчици и се бях облегнала на капака на колата. Всичко и досега ми е пред очите. Ванга излиза, а имаше поне 100-200 човека, някаква тълпа беше, и вика:

„Ваня ке дойде при мене!”

Тя извика майка ми.
Просто я почувства през тълпата.
Абсолютно реална история.
И вика: „О-о-о, щерка ти не иска да влезе при мене! Ще й кажа нещо, ама не иска да го чуе!” Аз наистина тогава имах страх и тя го е усетила.

Между другото хората, които не вярваха, тя ги гонеше. Аз вярвах, но не смеех да вляза.
Моите родители искаха да ме направят лекар. Ванга беше казала на майка ми, че няма да направят от мене лекар. Ванга предрече, че ще помагам на хората да се разбират. И аз станах преводач.

Аз я обичам тази професия, с нея си изкарвам хляба, тя е моето призвание… Щатните длъжности не ги обичам.
Друга интересна история е, че беше казала на майка ми, че нейната поезия ще стигне облаците.

– Да не би да е „видяла” прословутия рецитал на майка ти на борда на самолет?
– Точно така. Ние не знаехме какво ще стане. Мислехме си: сигурно е имала предвид, че е космополитна поетеса или нещо такова. Аз съм съхранила в музея анкетните карти от всички пътувания на майка ми.

През 80-те години „Аерофлот” кани Ваня Петкова на поетичен рецитал. Тя е единствената поетеса в света, която 30 минути по време на полет София-Москва и Москва-София направи поетичен рецитал на български и руски. Аз бях на мястото на стюардесата, откъдето пусках музика. И даже в обратния полет с нас летеше група „Сигнал”, които присъстваха на нейния рецитал. Ето, поезията на майка ми достигна облаците!

И последната история е със забравената медицинска игла.
Седем години майка ми имаше тикове с дясното рамо и припадъци.
Никой не успя да разбере защо така страда. Направиха й редица неврологични изследвания, рентгенови снимки…
През 1974 г. майка ми я изпращат на работа в Куба. Оттам идва при Ванга. И тя й казва: „В твоето тяло имаш забравена игла!”

– Кой я е забравил? Как се е стигнало изобщо до това?
– Ще ви обясня, но нека първо да уточня. Става въпрос за медицинска игла. Един път минава покрай бъбреците. Втори път минава покрай други органи… Ванга започва да описва цялата траектория на иглата.
„Тя живее в тялото ти и върви по кръвен път.

Сега е на два сантиметра от гръбначния стълб, до сърцето

Трябва да се извади!”

Майка ми отива във Военна болница, където установяват, че иглата наистина е там – на два сантиметра от гръбначния стълб. Вадят я и престават тези неврогенни тикове и болки.

Ще попиташ защо толкова години тази игла не се е видяла на рентгеновите снимки? Тогава наистина нямаше ядрено-магнитен резонанс. Но не това е причината. Защото са я видели, тъй като тя се е движела в различни места на нейното тяло, но са мислели, че снимката е дефектна.

Сметнали са иглата за драскотина.

– Странно… Намират медицинска игла, без да са правили операция на майка ти преди това, нито пък някакви процедури?
– Имаше няколко версии за забравянето на тази игла. Не искам да ги преразказвам. Може би някой е искал да инжектира нещо на майка ми. Иглата обаче се счупва и остава в тялото й.

Точно това казах в предаването – Ванга никога не казваше КОЙ е причинил нещо.

– А само резултата?
– Да, и това наистина е положителна черта на филма. Не казваше, за да няма саморазправи. Но виждаше кой какво е сторил.

АКТРИСАТА ОТ ФИЛМА САШКА БРАТАНОВА ТЪРСИ ПРИ ВАНГА ИСТИНАТА ЗА ЗАГИНАЛ ЛЮБИМ
Смятала, че може би е убит

Някогашната звезда на БГ киното от 70-те години на миналия век решила да потърси помощта на Ванга, след като в живота й се струпали много проблеми. 

Срещата не била продължителна. Легендарната ясновидка я попитала какво работи. „Актриса”, отговорила Братанова. „А-а-а, актриса!”, казала с неодобрение Ванга. „За нея това явно беше мръсна професия”, коментира във „филма към филма „Вангелия” жрицата на Мелпомена.

Тя се интересувала как е загинал любимият й, защото не било ясно дали се е самоубил, или е бил убит.
„Ванга обаче започна да ми крещи. „Защо си се свързала с този човек, той не е за теб…” Накрая се успокои. „Самоубил се е, каза, не са го убили”. Аз също се поуспокоих, но за малко, и излязох навън да се наплача…”, спомня си Братанова.

МИСТИКАТА НА СЕРИАЛА “ВАНГЕЛИЯ”
Режисьорът Сергей Барчуков пада под влака, актрисата Инна Чурикова си чупи и двете ръце в деня на подписване на договора

Загадъчни случки, които по чудо не завършват с трагедия, съпътстват снимките на 12-серийната тв сага за петричката Касандра.
За ролята на възрастната Ванга е одобрена именитата руска актриса Инна Чурикова. Точно в деня на подписването на договора обаче тя пада и си чупи и двете ръце.

След това, вече по време на снимките на лентата в село Плана, хората от екипа начело с режисьора Сергей Барчуков са нападнати от ято разгневени оси. Шансът обаче е с тях, тъй като ципокрилите ужилват, при това само по веднъж, хора, които не са алергични към тяхната отрова.

Особено опасен е инцидентът, който се разиграва с Барчуков. Незнайно как той се подхлъзва и пада на релсите минути преди преминаването на влака. Но добрите орисници явно го пазят, тъй като най-страшното му се разминава. Травмиран е само палецът на едната му ръка, но до ампутация не се стига.

За жалост съдбата не е толкова благосклонна към един от българските участници в предаването на Андрей Малахов, посветено на пророчицата. Бащата на бизнесмена Дмитрий Гачев – видният руски литературовед, философ и културолог Георгий Гачев /от руско-български произход/ е блъснат от електричка в подмосковното селище Переделкино в една сумрачна мартенска привечер на 2008 г. и загива на място. Близките на покойния учен смятат, че той просто не е видял влака, който се е опитал да спре, но това станало чак след фаталния удар.

Подготви Добринка КОРЧЕВА