Фестивалът на маймуните в Лопбури, Тайланд

80
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Наближава честването на едно от най-странните събития в Тайланд – ежегодният фестивал на маймуните в Лопбури (Lopburi Monkey Festival). Тази година той ще се проведе на 25 ноември и подготовката по него вече трескаво тече.

Лопбури е разположен на 140 км северно от Банкок и през последните 1000 години е бил важна стратегическа точка на различни племена и царства. Независимо древното си минало, днес обликът на града се допълва от множество дългоопашати макаци, които са неизменна част от живота в Лопбури. Точно заради косматите си обитатели, градът е много популярна дестинация сред туристите. Макаците могат да бъдат забелязани навсякъде – по храмовете, в реката или просто наоколо, докато си търсят храна.

През 1989 г. на местен бизнесмен му хрумнала оригинална идеята за привличане на туристите в Лопбури. Той решил да организира събитие като използва най-забележимата природна даденост на града, а именно маймуните. Така възникнал фестивалът на маймуните. За 23 години той прераства в голямо ежегодно събитие и успява да привлече туристи не само от Тайланд, но и от чужбина. Тази година за него ще бъдат осигурени 4000 кг храна достатъчни за 3000 броя маймуни населяващи града!

Фестивалът е съсредоточен около древния кхмерски храм Пра Пранг Сам Йот, където на маси се слагат плодове, плата с ориз и купи със сладки тайландски десерти. Макаците любопитно наблюдават всичко това от високо, „кацнали“ на дърветата и храма. В момента, в който разберат, че всички тези лакомства са за тях, слизат, за да ги разгледат и опитат. Това става по абсолютно маймунски начин – тичайки между масите и тъпчейки в устите си всичко, което вземат. Те изпадат в екстаз, поради факта, че са успели да се сдобият с нещо вкусно. В случай, че ожаднеят, им са осигурени и напитки във формата на огромни ледени блокове, които маймуните бавно чупят, за да достигнат до замразените във вътрешността им лакомства.

За любителите на фотографията има безброй възможности да се направят великолепни снимки – това е един от редките случаи да се видят толкова маймуни съвсем отблизо. Но в никакъв случай не трябва да се забравя, че са диви животни, колкото и дружелюбни да изглеждат. Те са бързи, силни и дяволити и неведнъж са грабвали телефони, фотоапарати, портмонета и различни предмети, които изчезват завинаги, след като макакът изчезне с някой от тях на покрива на една от сградите. Важно е да се внимава и със собствената храна – независимо, че на макаците им се предлагат толкова лакомства, не е гаранция, че няма да откраднат сладоледа, който току-що сте си купили.

Посещение в Лопбури ще задоволи любопитството ви и ще станете свидетел на нещо, което досега не сте виждали- маймунски фестивал. Фестивал, който не се чества в зоологическа градина, а непосредствено до вас, без прегради и решетки. Фестивал, който гарантира близост с природата и животните, която едва ли ще изпитате другаде. Чрез всичко това насладата от престоя ви в Лопбури ще бъде максимална, а пътуването до Тайланд по-пълноценно.  

 Автор: Антоанета Стайкова – Agoda.bg