Очиболец или прозорче

33
Добави коментар
maritime
maritime

Potentilla

Името му идва от латинската дума “potens“, която означава сила, мощ и е свързана както с лечебните свойства на растението, така и с извънредната му устойчивост.

Как изглежда – Листата му са дълбоко насечени, яркозелени, отдолу мъхести. Цветовете са многобройни, обикновено жълти, но при културните форми има и бели, розови и пурпурни. Те са единични или събрани в съцветия.

 

Как да се грижим за него – Очиболецът е светлолюбиво растение, затова трябва да му осигурите най-слънчевото място в градината. Не е претенциозен към почвата, но е добре тя да е рохкава и богата, да съдържа повече варовик. Задължително трябва да осигурите добро оттичане на водата. Растението издържа на засушаване, но все пак го поливайте редовно. Не е необходимо да го подхранвате. Размножаването става чрез разделяне на храстчето, с резници, издънки и семена. Много често се и самозасява. За да го оформите добре, подрежете през май старите и слаби стъбла. Цъфти от май до септември. Очиболецът е студоустойчив, затова няма нужда през зимата да го прибирате.