Кога е по-добре да предпочетете биопродукти и кога не?

0
Добави коментар
Profit.bg
Profit.bg

Кога е по-добре да предпочетете биопродукти и кога не?

15 октомври 2013 | 08:33

1185

Модата на органичните продукти набра сила през последните 20-тина години и днес това е пазар, който скочи от 1 млрд. през 1990 г. до 29 милиарда долара през 2011 година.

Преди Втората световна война, всички се хранели с органични зърнени култури, плодове и зеленчуци, по простата причина, че светът не е познавал друг тип земеделие. Сега много от нас отделят повишено внимание на храната си, отглеждана по два различни метода.

И докато потребителите са раздвоени между високата цена и грижата за здравето, учените започнаха да отричат част от ползите, с които биопродуктите бяха рекламирани, като например, че витамините от тях се усвояват по-добре от организма.

Между многото мнения- кога е по-добре да изберете био и кога спокойно може да намалите бюджета си в полза на традиционните продукти.

По-добре да купувате биопродукти, когато:

… купувате картофи

Сред храните,при които е по-добре да заложите на биопродукти, картофите са начело. Картофите, отглеждани конвенционално, имат най-високите нива на пестициди сред плодовете и зеленчуците. През 2006 г. американското министерство на земеделието констатира, че 81% от картофи съдържат пестициди, дори след като са измити и обелени.

 

…купувате говеждо

Когато животните се отглеждат по стандартния начин, те се хранят с хормони и лекарства за борба срещу болестите и за да се ускори растежът. Говеждото може да съдържа неестествено високи нива на тестостерон и естроген, които имат значителни ефекти върху нашето тяло. Въпреки че Европейският съюз забрани всички хормони в говеждото месо, като потребители повечето от нас запазват съмненията си. На свой ред биологичните производители се опитват да се запазят естествената среда на животните, отглеждани на пасища.

 

…когато купувате мляко

За да се увеличи количеството на произведеното мляко, на кравите се дава rBGH (рекомбинантен говежди растежен хормон), забранен в Европейския съюз и Канада. Въпреки че няма научни доказателства, че rBGH сам по себе си може да има отрицателни последици върху човешкото здраве, Американското онкологично дружество установи, че той може да има отрицателни ефекти върху здравето на добитъка, а оттам и върху млечната продукция.

 

… когато купувате ябълки

Именно кожицата на ябълката има най-здравословен ефект върху човешкия организъм и може да намали риска от рак и сърдечни заболявания. За съжаление, там е мястото, където се натрупват пестициди. Това е причината био ябълките да заслужават вашите предпочитания.

 

… когато купувате ягоди

Забелязали ли сте, че част от ягодите се отличават с необичайно наситен цвят. Това се дължи на каптан – фунгицид с предпазно действие. Ягодите са един от лидерите по натрупване на пестициди и като цяло са се превърнали в един от най-алергенните плодове.

 

… салати и спанак

Нискокалорични и изключително витаминозни, тези зеленчуци за съжаление често се пръскат с над 20 пестицида, преди да стигнат до трапезата ни. Проучване на американското министерство на земеделието констатира, че съдържанието на пестициди в спанака може да достигне 58% от продукта.

… праскови

Сочни и вкусни, прасковите се поставят на челно място в списъка на плодовете, които могат да имат остатъци от пестициди и съдържат количества над допустимите норми. Замърсителите в прасковите са каптан и ипродион, свързани с рака.

 

По-добре да купувате обикновени храни, когато:

 

Всяка година неправителствената организация Environmental Working Group (EWG), която се бори за политики, защитаващи глобалното и индивудуалното човешко здраве, изготвя наръчник на потребителя. Той се базира на тестове на продукти и определя кои от тях съдържат най-малко пестициди и следи от изкуствени торове. През 2013 г. списъкът изглежда така:

Лук

Сладка царевица

Ананаси

Авокадо

Зеле

Сладък грах

Аспержи

Манго

Патладжан

Киви

Пъпеш

Сладки картофи

Грейпфрут

Папая

Гъби

Етикети:

биопродукти,
хранене,
здраве

1 харесват тази статия

0 не харесват