Консумация на гъби при кърмене

2
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

За съжаление няма еднозначно мнение по отношение на консумацията на гъби от бъдещата майка. Столетия те са били част от храненето и бременните не са се ограничавали.

Днес специалистите определят гъбите като тежка храна, която се усвоява трудно и съдържа голямо количество алергени. Попадайки в бебето чрез кърмата, те могат да предизвикат алергия, която да остане за цял живот.

По тази причина не е много препоръчителна консумацията на гъби в периода на кърмене. Гъбите се усвояват трудно дори от зрял организъм, а при кърмеща майка това може да доведе до поява на повишено газообразуване в стомаха на бебето, диария или запек.

Бебетата, които все още са на кърма, нямат достатъчно количество ферменти в стомаха си за нормалното разграждане на храната, затова е добре майката да се посъветва със своя педиатър.

Гъбите на са препоръчителни за кърмачките и защото съществува вероятност от отравяне, особено при самостоятелно набраните гъби. Достатъчно е да се изядат 20 грама отровна гъба, за да се стигне до тежки и необратими последствия.

Възрастният организъм може и да е в състояние да се справи с леки отравяния, но неукрепналият детски организъм все още няма достатъчно съпротивителни сили.

Най-безопасният вариант остават култивираните печурки. Но и те крият определени опасности, тъй като не е ясно кога и къде са били отгледани и колко химични вещества са използвани за добавки, докато са расли.

Също така гъбите променят състава си, след като бъдат откъснати и в тях се натрупват токсини, които не се отразяват добре нито на майката, нито на бебето.

Гъбите, освен че са вкусни, съдържат и полезни вещества, но трудната им усвоимост ограничава приеманото количество. Като цяло това е продукт, който може да се ограничи, без да се нанесе вреда на организма и той да усети определени липси на витамини или минерали.

Тъй като храносмилателната система на кърмачетата не е достатъчно съвършена, за да поеме толкова тежък продукт, с цел избягване на проблеми е добре да се отложи приемането на тази храна поне до двегодишна възраст.