Доктор-комарджия, погребан със зарче, откриха в „Деултум – Дебелт“

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

От 1 март досега не са спирали разкопките в Националния археологически резерват „Деултум – Дебелт“, разкрити са много важни находки. В последната седмица е открит римският некропол, южно от колонията. „Разкрихме 6 погребения от II и III в. Една от изключително интересните находки е доктор, който е погребан с медицинските инструменти, със зарче и атрибути, съпровождащи отвъдния живот“, разказа директорът на Историческия музей в Средец Красимира Костова, цитирана от flagman.bg. По отношение на болестите и възрастта на скелетите тепърва предстои антропологичен анализ.„В туристически план тази година имахме много добър сезон. Преобладаващата част от туристите бяха руснаци, които са много добре информирани и мотивирани да посетят обектите, германци, много българи. Имаше англичани, както и французи, които до този момент въобще не са идвали на нашия обект“, каза Костова.

Тази година сезонът е изключително силен за археолозите в Дебелт, тъй като се работи в различни направления. Доц. Петър Балабанов локализира Ранно Желязно селище, което се намира в североизточните части на колонията. В тази част е открита тежест с матрица на две монети на император Антонин Пий, издадена от Сената в Рим от императорската канцелария. Това изключително рядка и интересна находка. Доц. Людмил Вагалински пък локализира северната крепостна стена на византийския град Дебелт и трапецовидна кула, която е запазена. Крепостната стена е изградена през втората половина на V в. В експозицията на античния Деултум това ще бъде невероятна находка, защото ще стои като корона в екзпозицията на открито, каза Костова.

Продължават проучванията и в античните терми. В момента се работи в складовите помещения, в които се е съхранявал дървеният материал за подклаждане на печките, за отопление на самите терми. В по-късен период – втората половина на V в., са локализирани два пожара с огромно керамично струпване. Открити са над 25 амфори, които са цели.

След като римляните идват тук през 70-те години на I в., основават колония Деултум. Това е селище със статут на колония, което е по-високо от римски град, тъй като колонията е подчинена на Сената на Рим. През 82 г. в Сената на Рим се избира патронът, който отговаря за тази колония и има ангажимента да представя нейното финансиране. Като град той запазва статута си на колония до края на IV в. След император Теодосий I ние вече говорим за римски град. Като такъв той се среща до края на XIII в., началото на XIV век, откогато са последните сведения за съществуването на Дебелт.

Когато идват прабългарите, тук в Дебелт се позиционира гарнизон, който в никакъв случай няма статут на град. През Х – XI в. вече има градска структура и се възстановява крепостта от VI в. Там византийският град Дебелт продължава да съществува със сигурност до края на XIII в. Тогава се образува и пясъчната коса на Мандренското езеро и корабоплаването към тези части е нарушено. След близо век тези територии попадат в Османската империя и се превръщат в село, което през XV в. срещаме като Якизли, но това е времето, когато то губи стратегическите си позиции. Няма достъп до море, но е близо до Истанбул и от тук минават пътешественици, които споменават селото.