Кебап “Горски кът“

19
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Кебапът е ястие от месо, което се приготвя чрез запържване или задушаване на кубчета месо в мазнина или сос. В някои случаи се прилага печене на скара или на жар. Кебапът, наричан още тас-кебап, е традиционно българско ястие, което се приготвя от свинско, агнешко или телешко месо, кромид или праз, брашно, домати и подправки. Много популярен е „виненият кебап“, в който при запържването на продуктите, сместа се разрежда не с вода, както обикновеният кебап, а с червено вино, което допълнително обогатява вкуса на ястието. В зависимост от технологията на приготвянето кебапите се разделят на: кебапи със сос; кебапи от изпържено месо; кебапи, задушени в хартия, було, палачинка; кебапи, печени на скара.

Необходими продукти (за 4 порции): 3 вратни пържоли (около 600 г) 2 големи глави лук 250 г печурки 4 чушки 2 моркова 1/2 ч. ч. вино 1/4 ч. ч. олио 1 с. л. брашно сол кимион смлян индийско орехче черен пипер сусам зелен лук

Начин на приготовление: Лукът се нарязва на полумесеци, морковите на лентички, а месото на жулиени. В олиото се запържват морковите, към които след известно време се добавя лукът. Пържите до зачервяване и се изваждате зеленчуците. В същата мазнина месото се запържва много добре, без да се соли. Веднъж дръпнат от огъня, тиганът с изпържените месца се захлупва, като преди това месото се посолява и се наръсва с кимион и черен пипер. Престоява така около 20 мин. През това време чушките и гъбите се нарязват. В йенска тенджера се изсипват месцата, покриват се с лука, добавя се виното и 1/2 ч. ч. вода. Затваря се с капака и се пече за 30-40 минути. Прибавят се чушките и гъбите, разбърква се леко. Наръсва се с индийско орехче, добавя се 1/2 ч. ч. вода, захлупва се и се доизпече отново за още 30-тина минути. В чаша се разбива брашното с 1/4 ч. ч. вода и получената рядка каша се изсипва върху ястието, след което се оставя да се пече още 15-20 мин. След като извадите от фурната поръсвате всяка порция с малко зелен лук за свежест и сусам за допълнителен вкус. Много подходяща гарнитура за кебапа е варен бял ориз.

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It