Препоръки за успех при 90-дневната диета

1
Добави коментар
biomall
biomall

Какво трябва да знаем, когато спазваме режима

90-дневната диета е прост и ефективен метод за отслабване, но все пак е добре да знаете някои основни тънкости, които ще Ви улеснят и ще направят менюто Ви по-разнообразно. Вижте кои са те, преди да пристъпите към започването на 90-дневната диета.

Основни правила за максимални резултати

Стриктно спазвайте последователността на дните – белтъчен, бобов, въглехидратен, плодов.
Закуската може да се раздели на 2 части, за да не прегладнеете до обяда и да не усетите напрежение – например в 8ч. хапнете един вид плод, а в 10 ч. – друг вид. Така до обяда в 12ч. ще сте изгладнели, но няма да сте прегладнели и да се нахвърлите на храната.
Приготвяйте си супи – те са полезни и диетични, като могат да бъдат приспособени към всеки един ден от диетата.
Спазвайте времето между храненията – 4 часа за белтъчинния ден, 2-3 часа за останалите, 1-2 часа или дори 30 минути за плодовия ден.
Най-полезно и препоръчително е да приготвяте зеленчуците на пара или леко запечени, а най-добре да ги консумирате сурови.
Използвайте зехтин, Ленено масло или други полезни растителни масла.
Заменете обикновената сол с хималайска. Изберете Хималайска сол на кристали или Фина хималайска сол
Не подценявайте напитките – те могат да заместят половин или дори едно хранене.
Избирайте пресни плодови сокове пред други напитки.
Газираните напитки за забранени.
Избягвайте алкохола.
Ограничете захарта. Ако не можете да пиете кафе без захар, заменете я с мед.
Ако нарушите диетата, не се отчайвайте, а продължете напред, като не нарушавате последователността на дните. Не повтаряйте или пропускайте ден, карайте поред, като игнорирате прегрешението.

Цикли на човешкото тяло

Запомнете, че човешкото тяло работи в различни цикли по време на денонощието, които трябва да спазваме и да уважаваме. Затова трябва да съобразим и вида на храната и времето си за хранене с тях.
Изследванията показват, че човешкият метаболизъм има 3 цикъла: 
• 4.00 до 12.00ч. – цикъл на чистене на организма 
• 12.00 до 20.00ч. – цикъл на хранене 
• 20.00 до 4.00ч. – храносмилателен цикъл

1. Цикъл на чистене на организма (4.00-12.00ч.)
Добре е да се приема минимално количество храна (задължително плодове) и да се пие по-голямо количество вода, чай или плодови сокове. Затова е много важно по време на 90-дневната диета да се закусва само с плодове.
2. Цикъл на хранене (12.00-20.00)
В този промеждутък трябва да са основните ни хранения през деня. Важно е да се спазват часовете между храненията, за да се даде време на стомаха и на организма да се справят с поетата храна. При белтъчния ден между отделните хранения трябва да има 4 часа, а в останалите дни – 2-3 часа, в зависимост от приетото количество храна. Между отделните хранения в плодовия ден може да има от 1 до 2 часа.
3. Храносмилателен цикъл (20.00-4.00)
По време на този цикъл се храносмила и усвоява храната, затова е най-добре да не се яде нищо. Ако прегладнеете, хапнете плод или плодов сок, чай.

Правила на разделното хранене

Не смесвайте яйца, сирене, месо, мляко, риба и други храни, богати на протеини, с тестени изделия, картофи, зърнени закуски, хляб, сладки плодове, сладкиши и др.
Избягвайте комбинацията от протенови храни от различен произход в едно хранене, например ядки и месо, сирене и ядки, месо и яйца, месо и мляко, боб и месо, кашкавал и яйца, риба и мляко. Ако не приемате достатъчно риба, изберете Масло от сьомга капсули.
Не комбинирайте захар и сложни въглехидрати едновременно, например плодове, конфитюр, мед, шоколад, десерти с хляб, картофи, зърнени храни и др.
Основни добри комбинации в разделното хранене са: белтъци с мазнини, белтъци със зеленчуци, въглехидрати с мазнини, въглехидрати със зеленчуци, мазнини със зеленчуци, зеленчуци със сирене. Плодовете винаги да се консумират отделно.
Въглехидрати и белтъчини не бива да се консумират заедно на едно хранене, като изключим филийката пълнозърнест хляб.
Плодове не бива да се комбинират със белтъчини или друг вид въглехидрати.

Вижте Примерно меню за Ден 1, Ден 2, Ден 3 на 90-дневната диета.