Пастор Иводор Ковачев: Украинецът Русов написа в затвора книга “Аз убих Луканов”

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Пастор Иводор Ковачев

С пастор Иводор Ковачев, капелан в Софийския затвор, разговаря Силвия Гурмева 

– Пастор Ковачев, наскоро 22-ма осъдени за тежки престъпления приеха вярата в затвора, а сред свидетелите на кръщаването бе серийният убиец от Перник Сиси. Възможно ли е човек, който е отнел четири живота, включително на майка на две деца, да стане истински вярващ?

– Чрез водното кръщение човек публично изявява вярата си. С този си акт той демонстрира, че е допуснал Христос в сърцето си и е решил да води живот, угоден на Бог. Тръгнал по този път, всеки човек се нуждае от подкрепа. Вие ме питате може ли Бог да прости на хора, извършили убиство?

Виж тук новите електронни издания в MediaMall – цени от 0,50 до 5 лева 

Апостол Павел, един от най-великите новозаветни апостоли, беше убиец. Давид, който беше наречен човек по божието сърце, беше убиец и прелюбодеец. Тези двамата, а и много други герои от Библията след покаянието си намериха сила в Бога да живеят достоен живот и да станат за пример какво са истинска вяра и покаяние.

Вярвам, че каквото и да е извършил човек, душата му копнее за промяна. Разбира се, заради това рискувам да бъда разочарован много пъти, но това е моят кръст.

Случвало се е това, което ние наричаме чудо, с хора с дебели досиета. Например известен в близкото минало мъж с няколко присъди за наркотрафик, отвличане и убийство, намери вярата в затвора. Много от психолозите и надзирателите се съмняваха, че е възможно с него да се случи нещо качествено. Предполагаха, че той ще прекара остатъка от живота си зад решетките, защото на свобода ще извърши ново престъпление. Слава на Бога, очакванията им не се оправдават и вече повече от година този мъж води достоен живот сред обществото Промяната се вижда в очите му. Дори заради един такъв човек си заслужават всичките тези години, в които работя с лишени от свобода.

– За чие убийство и отвличане е бил осъден?

– Не е в интерес на тези хора да се припомня миналото им. Той е от ирански произход и е бил известен преди години с деяния, за които искрено се е разкаял.

 – А сега с какво се занимава?

– Когато изтърпя наказанието си, го посрещнахме буквално на изхода на затвора. Осигурихме му квартира, чийто наем плаща в момента църквата. Намерихме му и работа. Почиства витрини на търговски обекти и твърди, че го прави с удоволствие. Посещава редовно църквата ни. Той бе инициатор да започнем работа с емигранти в общежитието в Бусманци. Групата там, в която той е преводач и проповедник, вече посещават 40 души – мъже, жени и семейства с деца. Извън Бусманци той сформира група от 14 емигранти от Иран и Афганистан, с които се събираме всяка седмица.

Едно от основните ни занимания е работата с хора, които са изтърпели наказанието си. За повечето от тях е изключително трудно да се адаптират навън. Стремим се да им осигурим нова среда, да им намерим работа, а в някои случаи се налага да им помогнем и с жилище. Това е начин да им дадем възможност да си стъпят на краката и да започнат сами да посрещат разходите си.

– Кои от бандата Наглите и хората на Златко Баретата посещават църквата в затвора и какви са подбудите им?

– Когато лишените от свобода идват в църквата, аз не знам кой какъв е и за какво е осъден. И предпочитам така да си остане, въпреки че с времето тези факти стават известни. Често лишените от свобода идват в църквата от любопитство, а после решават да останат. Споделяли са, че им харесват атмосферата, музиката и хвалението към Бог. Нашите богослужения са на по-достъпен език, а ритуалите са сведени до минимум. Според библейските критерии това, което трябва на човек, за да бъде спасена душата му, е покаяние и искрена вяра в Христос и делото му на кръста.

 За да се случи този процес, разбира се, е нужно време. Действително в повечето случаи излезлите на свобода решават, че животът е твърде тежък, за да се съобразяват с тези морални библейски стойности, и тръгват отново по стария път. Това не ме притеснява, защото се фокусирам върху тези, които търсят промяната и новото начало. Тези хора преобръщат живота си завинаги.

– Проявявал ли е интерес към църквата Янко Ваташки? Той засне клип, в който унижава съкилийник?

– Всеки път, когато го срещах в коридора, заявяваше, че много иска да посещава сбирките ни. Дойде само няколко пъти.

– Измамникът Майкъл Капустин, който обра над 2000 вложители в пирамидата “Лайф Чойс”, разкая ли се?

– Капустин бе част от църквата ни близо 7-8 г., преди да бъде пуснат на свобода. Не е изпускал наше събиране за това време. Видях истинска промяна в този човек. Не мога да го обясня. Трябва да го видите, за да разберете за какво ви говоря.

– Сигурен ли сте, че сега не се занимава с измами?

– Доколкото помня, работата му е свързана с интернет сайтове. Чуваме се рядко, но на няколко пъти засвидетелства, че се занимава с честна и достойна работа.

– Вярно ли е, че оправданият за убийството на Андрей Луканов – Алексей Кичатов, също е приел вярата в затвора, а на свобода е срещнал съпругата си във вашата църква?

– Кичатов остана да живее в България, след като бе окончателно оправдан. Наистина се ожени и посещава църквата ни със съпругата си, но не съм сигурен къде са се запознали. Сега имат две прекрасни деца и Кичатов твърди, че е посветил живота си изцяло на тях. Съпроцесникът му Александър Русов също дълго идваше на нашите служби, докато не се прибра в Украйна.

– Как се запознахте?

– Първи поиска среща с мен Русов, а по-късно и Кичатов, който бе разбрал от съпроцесника си, че срещите ни са изключително полезни.

Имах право само на личен контакт с тях, тъй като бяха сами в килии на специален режим в зоната за осъдените на доживотен затвор. Не знам какво е миналото им и то не ме интересува. За мен те са изключително добри хора.

– Какви са първите ви впечатления за тях?

– Водеха ги на срещите ни с белезници. Мислех си, че най-вероятно са много опасни, за да ги третират по този начин. В началото бяха много недоверчиви и мнителни. След известно време се отпуснаха и повярваха, че истински ме е грижа за тях. Мисля, че разговорите ни им действаха истински разтоварващо.

– С какво се занимават сега?

– Кичатов продължава да работи. Където и да го препоръчаме за работа, работодателите му остават много доволни. Изключително отговорен е. Русов се върна в родината си. Чуваме се по скайп. Знам, че полага изключителни грижи за болната си съпруга.

В момента той е в България. Потърси съдействието ни за издаването на книгата, която започна да пише още в затвора. Заглавието  е “Аз убих Луканов”.

– Да не би Русов да признава, че той е разстрелял бившия премиер на България?

– В книгата със сигурност има много признания, но се съмнявам извършеното убийство да е едно от тях, още повече че авторът  бе оправдан по това обвинение.

– С колко от излезлите на свобода поддържате връзка?

– 10-12 души, грижим се за тях и семействата им. Често църквата помага не само на затворници, но и на майки, чиито мъже са в затвора. Някои от тях са с по 4-5 деца и живеят в страшно мизерни условия. Намерихме една такава жена с децата  в стая без под и елементарни условия за живот. Децата стъпваха върху кал. Преместихме ги в апартамент, чийто наем и консумативи плаща църквата. Опитваме се да дадем и среда на децата. На друга майка помогнахме да завърши средното си образование. Като си взе дипломата, веднага започна работа в кафене.

– Синът ви Ангел, който е част от дуета Ангел и Моисей, как приема работата ви с осъдени?

– Ангел подкрепя с въодушевление социалните ни дейности, свързани с лишените от свобода. Двамата с Моисей няколко пъти са участвали в музикални програми в Софийския затвор и благотворителните ни концерти във Военен клуб и Модерен театър.

ВИЗИТКА

Роден през 1968 г. в Разград.Учил е пенитенциарна психология в Югозападния университет „Неофит Рилски“, а през 2006 г. завършва богословие във Висшия евангелски богословски институт.Година по-късно основава църквата „Мисията“. От 1997 г. работи постоянно с лишените от свобода в Софийския затвор за тяхната личностна промяна.Капелан в Софийския затвор и затворническото общежитие в КазиченеЖенен е, има три деца.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти