Европейски ден за борба с трафика на хора

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

/КРОСС/ 18-ти октомври е обявен за европейски ден за борба с трафика на хора през 2007 година. Вече седем години европейските страни отбелязват този ден, в който всички ангажирани институции, неправителствени организации и обществото обръщат сериозно внимание на престъплението трафик на хора.

От Националната комисия за борба с трафика на хора отправят няколко важни съвета към тези, които планират да работят или учат извън България: Проверете дали агенцията за набиране на персонал, чрез която заминавате е лицензирана. Проверката става много лесно на интернет страницата на Агенцията по заетостта, там има списък с лицензираните трудови посредници, които имат право да извършват тази дейност.

Ако нямате възможност да проверите сами, можете да се обадите в Националната комисия за борба с трафика на хора и да помолите експертите да направят тази справка вместо вас; Препоръчително е да проучите до колкото е възможно фирмата, университета или работодателя, при когото отивате да работите независимо във или извън страната; Не се доверявайте на съмнителни обяви за работа, които съдържат обещания за високо заплащане на нискоквалифицирана работа в чужбина – най-вече обяви, които са залепени по улиците, разпечатани на принтер или имат само мобилен телефон; Често познати или приятели могат да Ви подведат, съзнателно или не, с примамливо предложение за работа извън страната. Ето защо е важно да бъдете предпазливи и предварително да се проучите всички детайли по заминаването и условията на труд; Не забравяйте, че за да започнете работа в чужбина трябва предварително да подпишете договор, който да регламентира условията на работа, заплащане и периода, за който сте наети.

Задължително трябва да получите копие от договора на български език (или език, който разбирате), както и на официалния език за страната на работодателя; Не оставяйте за съхранение документите си за самоличност на никого, под никакъв предлог; Преди да заминете, свържете се с някоя от организациите, които предоставят повече информация относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина, за да се информирате, посъветвате или проверите фирмата посредник; Уговорете с близък човек кодова дума или израз, които на пръв поглед да звучат безобидно, но за Вашия близък да означават, че се намирате в беда; Намерете контакти на организации в съответната страна, с които бихте могли да се свържете, в случай че имате съмнения и притеснения относно работата си; Не тръгвайте без да имате адреса и телефона на българското представителство в страната, за която ще пътувате. Ако попаднете в рискова ситуация и сте в беда, незабавно се свържете с тях. Не се колебайте да потърсете помощ от полицията, дори да нямате документи.

 

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.