Кучетата са по-умни от котките

20
Добави коментар
Demy
Demy

 

Мисловният процес на 15 котки бе изследван, като храна бе привързана към края на връв и бе наблюдавано дали котките ще си дадат сметка, че издърпването на връвта ще доближи лакомството до тях, съобщи в. “Дейли телеграф”.
Котките нямали проблеми да се справят с отделни парченца храна, привързани към връвта.
Есперти обаче установили, че когато имало две опции, котките, за разлика от кучетата, не били способни да изберат връвта с лакомствата пред тази, към която не е привързана храна.

Според ръководителката на изследването, психоложката Брита Остхаус от Canterbery Christ Church University в Кент получените резултати оборват мита, че котките са по-умни от кучетата.

“Резултатите са донякъде изненадващи, защото котките редовно използват лапите и ноктите си, за да придърпат неща към себе си, докато играят или ловуват”, заяви тя.

“Котките се справиха дори по-лошо от кучетата, които нямат проблеми с решаването на подобна задача”, допълни Остхаус.

Тя е на мнение, че котките не разбират причинно-следствената връзка между обектите.

Експериментите включвали привързване на риба и бисквита като примамка към единия край на връв и поставянето им под пластмасова преграда, за да не може те да бъдат достигнати.

Животинките били тествани чрез използване на един-единствен канап с примамка, два канапа, поставени успоредно, от които само единият е с примамка, и два канапа, поставени кръстосано, от които единият е с примамка. БТА