Историята на красивата торта „Червено кадифе“

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Всяка торта се е родила от нечие въображение и има своята история. Ето например чудесната и лека като памук торта Павлова, създадена в чест на руската прима балерина Анна Павлова. Знаете, че основата на тортата представлява една голяма целувка, обсипана с пресни плодове, понякога сервирана с допълнителна сметана.

Торта „Червено кадифе“ (Red Velvet Cake), макар носеща толкова многозначително име, не може да се похвали с подобен романтичен жест. Или поне никъде не е документиран какъвто и да било разказ за произхода на този огнен сладкиш.

Никой не знае откъде точно произлиза торта „Червено кадифе“ или кога е създадена самата рецепта. Същото се отнася и за името й.

Поради липсата на точно описана история се счита, че рецептата започва да се разпространява из Щатите през 20-те години на миналия век. За този факт свидетелства откъс от книгата The Vanishing Hitchhiker (1989), в който е описан скъп сладкиш, сервиран в ресторанта на нюйоркския хотел Уолдорф-Асториа.

Освен тази градска легенда, съществува още една – донякъде научна, но все пак легенда. Мнозина мислят, че името и цвета на тортата се дължат на химическа реакция между содата бикарбонат и шоколада. Няма нужда да ви казваме, че това не е вярно. Цветът на тортата си има съвсем просто обяснение и това е червената сладкарска боя!

Сладкарите по време Втората световна война обаче имали ограничен достъп до продукти, та трябвало да използват естествени оцветители, за да направят произведенията си по-атрактивни. Съветваме ви да направите същото, ако не сте фенове на изкуствените оцветители.

Може да се запознаете с рецептата за торта „Червено кадифе“ в Kulinar.bg!