БСП разкарва данък лихва

17
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Ще се търси вариант данък лихва да отпадне. Това заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ 80% от влоговете са до 1000 лв., т.е. това не са влогове на богаташи, а на обикновени хора.

Този данък, по думите ѝ, ще бъде намален на 8% и ще продължи да пада с 1% всяка година, като до края на мандата няма да съществува. Нинова посочи обаче, че в групата на БСП има различни мнения по този казус, но ДПС са съгласни с предлаганите промени.

Нинова коментира и плоския данък, като посочи, че той няма да падне поне засега, защото от ДПС пък не са съгласни с това искане на БСП.

До края на седмицата бюджетът трябва да бъде факт. В момента се водят допълнителни разговори, на които се уточняват детайлите – по отделни политики и конкретни числа, заяви Нинова в ефира на TV7.

Една от новите промени, обсъждани тези дни в Лозенец, ще са предвидените над 40 хил. лв. за ваучери за работниците. По думите на Нинова премиерът Орешарски гледа на предвидените разходи разумно.

Върви се по две основни направления, посочи депутатката. Първо нормализиране на бизнес средата – изплащане на всичко към бизнеса, даване на кредити на фирмите от Европейската банка за развитие, премахване на допълнителни административни и утежняващи бизнеса режими.

Освен това се работи и за изсветляване на икономиката – битка с контрабандата, нови работни места и редица мерки, които трябва да заработят в общини, където безработицата е 25%. Целта, по думите на Нинова, е да се съживят отделни региони в страната.

Други промени, които вече са станали ясни, са увеличаването на осигурителните прагове – целта е хората с повече доходи да внасят повече пари в хазната, освен това се увеличават майчинските и минималната работна заплата от 310 на 340 лв.

От БСП искат по-високи обезщетения при безработица. Като цяло се обмисля да се увеличи фонд „Безработица“.

В момента работим при условия на бюджета на Дянков, коментира Нинова, като посочи, че дори при тези условия се търсят варианти за коледни добавки за пенсионерите, тъй като в бюджета на Дянков такива суми не са предвидени.

Нинова още веднъж подчерта увеличените суми за децата с увреждания, за майчинските и въвеждането на швейцарското правило за пенсиониращите се, като акцентира, че дори в такива условия могат да бъдат намерени определени суми, с които да се покриват социалните плащания.

Според нея безработицата може да бъде намалена именно с подобряване на бизнес средата. Освен това през 2014 г. се отпускат 100 млн. евросредства за борба с младежката безработица, а такива суми ще бъдат отпуснати и през националния бюджет за борба с младежката безработица.

По Закона за насърчаване на заетостта ще могат да се назначават младежи, които започват за първи път работа, като държавата ще поема осигуровките им и плащането на наставника им, а ако фирмата, където стажуват, ги наеме за поне две години на постоянен договор, държавата ще намали на конкретната фирма данъците през този период.