Гимнастика в леглото за тонус

11
Добави коментар
kozmo
kozmo

Понякога на човек му се иска да не става сутрин веднага от леглото, а да полежи още малко. Позволявайте си това удоволствие, когато ви е възможно, но все пак не се излежавайте дълго. А за да събудите своя организъм по-бързо, направете няколко прости упражнения. Добре ще е да имате наблизо музикална уредба и да си пуснете някаква спокойна музика. Не си въобразявайте, че ако зазвучи рок, марш или ръченица, ще успеете по-бързо да се разсъните. Най-много да се изнервите рано-рано.
Помещението трябва да е проветрено и умерено топло. Ако леглото е много меко – на пода върху завивката.
Не ставайте от леглото, но се отвийте и легнете по гръб. Това е позата за целия комплекс до дихателния цикъл.
За да енергизирате организма си, енергично разтрийте пръстите на ръцете в основата на ноктите, не натискайте грубо, после разтъркайте дланите, ушите, ходилата на краката и областта на гърдите, за нея приложете леки кръгови движения.
Вдигнете ръце над глава, леко ги свийте в лактите и с усилие притиснете дланите една в друга. Отпуснете и пак притиснете.  Повторете: 3-5 пъти.
Опънете ръце до тялото с притиснати длани надолу  и натискайте силно глава към възглавницата. Отпуснете и пак притиснете. Не отделяйте раменете от леглото. Повторете: 3-5 пъти.
Повдигнете ръце нагоре и изпънете добре  краката в коленете. След това сгъвайте ходилата така, че пръстите им да сочат към вас, трябва да почувствате леко напрежение в прасците. Повторете: 4-6 пъти.
Без да променяте положението на тялото, леко повдигнете краката и въртете глезените по посока на часовниковата стрелка около 60 секунди, после обратно.
Запазвате изходното положение на тялото – лежите по гръб, ръцете са вдигнати над глава, краката опънати: раз – вдигате коляно към гърдите, два – отпускате крака. Работете плавно, не бързайте. Повторете: 6-10 пъти за всеки крак.
Разтворете длани и с пръстите, като упражнявате лек натиск масажирайте главата и шията отзад (2-3 минути).
Следва дихателен цикъл. Можете да го изпълните в каквато поза ви е удобно.
Внимание! Дихателният комплекс е противопоказен: при хиперфункция на щитовидната  железа; ако имате висока температура в момента; глаукома; при бременност или някакво тежко заболяване.
Дихателният комплекс съдейства и за намаляване на телесното тегло, засилва кръвообращението и обмяната на веществата, тонизира целия организъм. Запомнете точно методиката на дишането в комплекса:
– издишайте всичкия въздух през устата
– бързо и дълбоко вдишайте през носа
– отново издишайте рязко и шумно през устата, като в същото време отпуснете глава надолу. Брадата трябва да стигне максимално близо до междуключичната ямка
– веднага стегнете корема и го „глътнете” максимално навътре под ребрата
– задръжте, без да поемате въздух, леко повдигнете глава и мислено бройте до 8
Това е всичко, можете да вземете душ и ще чувствате бодрост целия ден.