Новини от Меден Рудник: Ето как ще изглежда обновения площад „Тройката“ след ремонта

1
Добави коментар
gal1n
gal1n

Проектът предвижда максимално запазване и обогатяване на зелените площи и на едроразмерната растителност, както и поставяне на каскадни цветарници.

Любимият на бургазлии площад „Тройката“, който през годините носи имената „Пазарни“ /до 1930 г./, „Царица Йоанна“ /до 1944 г./ и „Георги Димитров“ /до 1989 г./, ще се превърне в съвременен градски център с подобаващи зони за отдих и разходка, провеждане на концерти на открито, атракции и културни изяви.

Площадът носи името си от историческият символ на площада от 1934 г. – висок електрически стълб с три лампи, превърнал се в един от основните символи на града и нарицателно за площада, ще бъде възстановен в съвременен вариант чрез нови 13 – метрови осветителни стълбове.

Нова зона за отдих с водно огледало, пейки, кошчета и зеленина ще бъде един от акцентите в новата визия на площад „Тройката“. Около Културния дом на НХК ще има нова градинска площ с атрактивно осветление. Зоната на струйния фонтан също ще бъде благоустроена като водната струя ще наподобява морска вълна. В двата края на площада се предвиждат нови, модерни фонтанки за питейна вода. Една от идеите в проекта е малки пластики в тревните площи да възпроизвеждат характерни за града символи.

Площадното пространство, което ще бъде на едно ниво и градското обзавеждане – пейки, плочки и др., ще бъдат съобразени изцяло с нуждите на хората с увреждания.

Като част от проекта ще бъде извършено укрепване на сградата на бургаския съд, която е със сериозни пуктатини, както и на основата на паметника „Альоша“.

По проект трябва да бъде изградена подземна улица под площад “Тройката”, свързващ улиците “Княз Борис I” и “Ген. Гурко”. С това трябва да се осигури  транзитно и безконфликтно преминаване на автомобилния трафик под пешеходните пространства, които ще бъдат под земята. Подземната улица ще минава през  западните жилищни квартали и ще стига чак до  Приморски парк.

„Изграждането на подземната улица е съществен момент в обновяването на площада, тъй като ще разтовари настоящия автомобилен трафик до сградите от южната страна на ул. „Княз Борис“ без да прекъсва пешеходното движение и ще свърже двата най-отдалечени булеварда в централна градска част – „Княгиня Мария Луиза“ и „Димитър Димов“, допълни кметът Николов.

Проектът за модернизация на площад „Тройката“ е по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.4-09/2012: „Зелена и достъпна градска среда“ по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013.