Удостоверение за данъчна оценка на имот

1
Добави коментар
Ilyanova
Ilyanova

Предстои Ви сделка с недвижим имот, на който сте собственик самостоятелно или в съсобственост с други лица. За целта Ви е необходимо удостовериение за данъчна оценка на имота.

Отивате до общината, в която се намира Вашият недвижим имот и представяте следните документи:

 

Заявление по образец. Заявлението може да намерите на сайта на съответната община, ето и заявлнието на община Велико Търново.
Документ, удостоверяващ правото Ви на собственост върху имота, за който искате удостоверението (например нотариален акт).

 

Следните документи са необходими само в определени случаи:

 

Удостоверение за наследници, ако искате издаване на удостоверение за имот, който сте получили по наследство.
Пълномощно с нотариална заверка на подписа на собственика на имота (ако искате да извадите удостоверение за чужд имот).
Декларация по чл. 14 от Закона за местните данъци и такси, ако такава не е била подавана до момента.

 

Трябва да имате предвид, че за да Ви издаде общинската администрация удостоверение за данъчна оценка, трябва да сте заплатили Вашата част от дължимия данък за съответния имот. В случай че сте собственик заедно с други лица, е необходимо да сте заплатил само Вашата част от дължимия данък, но ако сте собственик на целия имот, трябва да сте платил дължимия данък изцяло.

Възможно е да Ви бъде издадено удостоверение за данъчна оценка и без да сте заплатил дължимите данъци и такси към държавата или общината, но само в случай че подпишете декларация по чл. 264, ал. 4 ДОПК, в която декларирате наличието на тези задължения, както и съгласието си купувачът на недвижимия имот да прехвърли част от сумата по договора за продажба, съответстваща на публичните Ви задължения до момента на сключване на сделката, по съответната сметка в държавния или общинския бюджет.

Важно! Не е необходимо участието на останалите съсобственици в процедурата по получаване на удостоверение за данъчна оценка, поради което не е необходимо да представятв пълномощни или други документи, с които да докажете съгласието или участието на останалите съсобственици в тази процедура.

Важно! Трябва да имате предвид, че удостоверение, издадено до 30 юни, е валидно до същата дата на следващата година, но ако удостоверението е издадено след 30 юни, неговата валидност е само до края на годината, в която е издадено. При всички случаи, когато данъчните задължения за имота са заплатени в пълен размер и това е отбелязано в удостоверението, неговата валидност е до края на годината, през която е издадено.

Поради характера на административната услуга за издаване на удостоверение за данъчна оценка – тя се предоставя от администрацията на съответната община, в която се намира недвижимият имот, размерът на дължимите такси се определя от общинския на съвет на тази община. В община Велико Търново например таксата за обикновена поръчка е 4 лв. (за 14-дневен срок), бърза – 15 лв. (3 работни дни), експресна – 20 лв. (за 1 ден) и експресна (1 час) – 40 лв. Място за заявяване и предоставяне на услугата във Великотърновска община е Oтдел “Местни Данъци и Такси”, община Велико Търново Адрес: бул. Христо Ботев 1.

В случай, че общинската администрация откаже да Ви издаде необходимото удостоверение за данъчна оценка, а всички документи, които сте подали, са изрядни, може да податете сигнал за нарушение до ръководителя на звеното за местни приходи на общината или направо пред съответния административен съд.

Източник: pravatami.bg