Каролев: Банковата ни система е непрозрачна, трябват промени

3
Добави коментар
tedy79
tedy79

В банковата ни система има непрозрачност, при сключване на договора има клаузи, които могат да се променят, за да има повече яснота за клиентите, които взимат кредит. Но повече от предлаганите от депутатите промени могат да доведат до проблеми и няма да подобрят положението в сектора. Това каза в студиото на Нова телевизия Владимир Каролев. Според него трябва да има критерий, за да се прави разлика между тези, които не могат да обслужват кредитите си от тези не искат да обсъждат заемите си, твърди Каролев. Мисленето е в началото, преди сключване на договора. Когато направиш инвестиция с кредит, винаги трябва да си готов да загубиш, поясни той.

Според него, не съществува такова нещо като пазарен лихвен коефициент, предлагано в промените, това би означавало да се приеме някаква система за общ показател за тези стойности, което досега не е правено у нас.

Финансистът смята, че таксата за предсрочно погасяване на заеми може да се премахне, но това ще намали броя и обема на даваните кредити, защото банките ще искат да се застраховат допълнително.

Не може да се въведе и това, след като се продаде имота, ипотекиран в банката, да не се търси сумата до размера на кредита, смята още Каролев. Според него, не е реалистично длъжникът да има право да обжалва изискването на цялата сума, след като е взел парите и продажбата на имота не покрива сумата.

Експертът е категоричен, че промените, ако станат факт, не могат да се въведат за стари договори, а могат да важат само за нови договори. При тях обаче ще се стигне до намаляване на отпуснатите кредити, ще се намали и сумата като процент от стойността на имота. Ако сега дават до 80%, вероятно това ще слезе до 50% и повече, твърди Каролев. /БЛИЦ