Ликвидамбър

25
Добави коментар
maritime
maritime

Liquidambar

Народно название: ликвидамбър, амброво дърво.

Описание. Ликвидамбърът е високо листопадно дърво с длановидно насечени листа, с дребни, разделнополови цветове без околоцветник. В рода има 5-6 вида, които се срещат в Северна и Централна Америка и Азия. Цъфти през пролетта. Размножава се чрез семена и резници. Сред най-известните видове са:

Източен ликвидамбър (Liquidambar orientalis) – еднодомно, листопадно дърво, 10-30 м високо. Има гъста овална корона. Кората му е сива. Листата са с дръжки, от 7-3-лопатовидни, отдолу са бяло-сиви, през есента червени. Цветовете му са жълто-зелени. Мъжките съцветия са събрани в сложни класове, а женските са единични. Стъблата на цвета при узряването се превръщат в остри игли, които остават при плода. Плодът е сух, разпадащ се.

 

Ликвидамбър формосана (Liquidambar formosana) – листопадно дърво до 15 м височина. Има изправен ствол с пирамидални корона. Клонките са сиви и набраздени. Длановидните триделни листа са с разсечен край. Цветовете са жълто-зеленикави.

Условия на отглеждане: светлолюбив вид, който понася замърсяването на въздуха. Предпочита богати почви без наличие на варовик. Не понася засушаване.

Размножаване: чрез семена преди зимата и резници през лятото. При засяването на семената посевите се нуждаят от стратификация при 1-10° С в рамките на 1-2 месеца. Семената покълват и без предпочвени обработки, но така кълняемостта се намалява. Дълбочината на засяване е 1,5-2 см.

Използване: за създаване на колорит в градината чрез промяната в краските на листата.