10 събития през ноември 2013 г., които не трябва да пропускате

41
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 31.10.2013

Името на месеца произлиза от латинското Novem, а прабългарите го наричали Елнем. Старото му славянско име пък било Груден, тъй като по това време земята се сковава от студ и става на грудки (буци). В народния фолклор пък четиридесетте дни от Димитровден до Никулден се наричат „Сиромашко лято“. Ноември е късноесенен месец, в който обикновено пада първият сняг. В началото му, синоптиците предвиждат времето да бъде слънчево, но в средата на първото десетдневие се очаква да превали дъжд. А дъждът ще понижи температурите. Месеца стартираме с Денят на народните будители. С него почитаме българските просветители, книжовници и будители на национален дух, стремеж към образование и книжовност.

Виж още: 10 събития през октомври 2013 г., които не трябва да пропускате 10 събития през септември 2013 г., които не трябва да пропускате

Ако пътувате или сте от Тетевен или Котел, то знайте, че на 1 ноември двата града отбелязват своя градски празник. На втория ден от месеца тази година православните християни отбелязват Архангелова задушница, която е последната за годината. На осми пък е Архангеловден, а традицията повелява стопанката на къщата да омеси „Рангелова пита“ или „колак“. Според народната митология Рангел е един от шестимата братя юнаци, които си разделили света. На него се паднала земята на мъртвите и от там в народната лексика той е наричан „Рангел – душевадник“. На девети е Международен ден за борба срещу расизма, а на десети – деня на свободата на словото в България (ако не бъде отменен от правителството или народното събрание) и международен ден на младежта. Денят е исторически за страната ни, защото през 1989 г. на тази дата Ноемврийският пленум  на ЦК на БКП приема оставката на Тодор Живков, а на страната ни се дава шанса да поеме по пътя на Демокрацията.

На единадесети отбелязваме деня на Света Мина, Виктор и Викентий. На тринадесети – Коледни заговезни, се коли кокошка, която се готви с кисело зеле, а за десерт се прави тиквеник. На двадесет и първи е Денят на християнското семейство, а на двадесет и четвърти – Катерининден или Св. Великомъченица Екатерина. На двадесет и пети отбелязваме Международния ден срещу насилието над жени, а на двадесет и шести е Ден без покупки. В последния ден на месеца отбелязваме Андреевден, който в народния фолклор може да се срещне и като „Мечкинден“. Ето и 10 от най-интересните събития през месеца, които можете да посетите.

1. Лекция № 2: „За всеобщата просвета“ На 5 и 6 ноември в зала №1 на НДК, Драматичен театър Пловдив и Камен Донев представят новата си постановка: Лекция № 2: „За всеобщата просвета“. Постановката е построена аналогично на предишния спектакъл, така че пригответе се да се посмеете.

2. „Заедно за децата на България“ – концерт на Графа в подкрепа на УНИЦЕФ На 12 ноември в зала №1 на НДК е заключителният концерт от турнето на Графа „Заедно за децата на България“. 50% от стойността на билетите от турнето ще бъдат дарени на УНИЦЕФ, за да подпомогнат работата на организацията по програми, свързани с подкрепа на най-уязвимите деца и семейства. Останалите градове и дати са: 1 ноември – Държавна Опера Стара Загора, 2 ноември – Държавна Опера Бургас, 7 ноември – Варна, Зала 1 на ФКЦ, 8 ноември – Велико Търново, МДТ „Константин Кисимов“, а началният час за всички концерти е 19:30.

3. „Ден на отворените врати“ – Етнографски музей На 16 ноември входът на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН е свободен. „Ден на отворените врати“ е част от инициативата „Дни на наследството 2013″ (8-16 ноември). В рамките на събитието може да се види изложбата „Имало едно време у дома“ и любителски фотоконкурс за етнографска снимка „Наследство от миналото, наследство за бъдещето“. Така че запазете си съботата за посещение в Етнографския музей.

4. Гласовете на „Arena Di Verona“ – концерт на Хора на Верона По случай 60-годишния юбилей на Калуди Калудов в зала №1 на НДК, на 19 ноември, ще гостува Хора на Верона. Заедно с тях световноизвестният тенор ще изпълнят част от шедьоврите на Верди. Концертът ще бъде повторен и във Велико Търново на 20 ноември и Варна на 21.

5. “Игрите на глада: Възпламеняване“ Време е за кино! Дългоочакваната премиера на втория филм от „Игрите на глада“ е на 22 ноември. За всички прочели трилогията-бестселър на Сюзън Колинс знаят, че във „Възпламеняване“ Катнис и Пийта се завръщат у дома след като побеждават в 74-те Игри на глада. Но победата означава да напуснат семействата и най-близките си приятели, за да поемат на „Турнето на победителя“ през всички окръзи в Панем. По време на обиколката, Катнис усеща, че искрата на нейното неподчинение е възпламенила недоволството в няколко окръга, където се надига бунт. А как всичко това изглежда през погледа на режисьора Франсис Лорънс, ще видим в киносалоните.

6. Национален балет на Грузия „Сухишвили“ На 25 ноември в зала №1 на НДК с нова програма гостува Националният балет на Грузия „Сухишвили“. Тя включва новия „Танц на колене“ и „Танц в тишината“, който танцьорите ще изпълнят без никаква музика. Публиката ще види още и модерна хореография на емблематичния за „Сухишвили“ танц Хоруми. Той е визитната картичка на балета и пресъздава битка между защитниците на Грузия и армиите на турските и татарски завоеватели, които преди векове са се опитали да превземат непристъпната планинска страна.

7. Концертно турне на Васко Василев Седемдневното концертно турне из България на виртуозният цигулар започва от Държавната опера в Бургас на 23 ноември, минава през Двореца на културата и спорта във Варна на 24, през „Концертна зала“ в Добрич на 25, още през Русе, Самоков и Пловдив на 26, 28 и 29 и завършва в зала №1 на НДК в София на 30 ноември.

8. „20 години ансамбъл Чинари“ На 26 ноември в зала №1 на НДК ще се състои юбилейният спектакъл на ансамбъл Чинари: „Болярите на танца – българският спектакъл“. Сюжетът на постановката разказва легенда за великите българи и техните мистични тайни, съчетавайки древна традиция с критериите за модерен шоу спектакъл. Главен художествен ръководител и хореограф на трупата – Асен Павлов.

9. „Our love/Нашата любов“ – концерт на Сигнал Легендарните рок динозаври от Сигнал отбелязват 35 години на сцена с рок концерт на 27 ноември 2013 г. в зала „Арена Армеец“. Мотото на концерта е „Our love/Нашата любов“ и на него за първи път на живо ще прозвучи едноименната песен. А един от феновете, дошли на спектакъла, ще си тръгне от концерта с чисто нова електрическа китара с подписите на всички членове на групата.

10. „Тоска“ – оперна постановка Оперната постановка „Тоска“ от Джакомо Пучини ще бъде представена на 29 ноември в зала №1 на НДК. Участват Марио Маланини, Алиса Зиновиева – солистите от Миланската скала, Държавна опера Русе, Хора на софийски момчета. Диригент е Найден Тодоров. Операта е в три действия, а първата и премиера е била на 14 януари 1900г. в Рим.

Коментари

коментар(а)

Подобни: ноември, събития