„Вяра, любов + уиски“ и меланхолия

13
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Източник: А+ Cinema

Когато Валери Йорданов ми каза, че за него „Вяра, любов + уиски“ е като добро блус парче, аз реших, че просто е намерил интересен начин да опише филма. След като го гледах обаче осъзнах, че това е едно поразително точно определение, което пасва като ръкавица на настроението и ритъма на „Вяра, любов + уиски“.

Филмът е дебют на Кристина Николова, а в ролите са Валери Йорданов, Ана Стояновска, Люба Алексиева, Явор Бахаров, Лидия Инджова, Джон Кийблър и др. Сюжетът в две думи: Нели живее от години в САЩ, даже се е сгодила за американец. Един ден обаче хваща самолета и се прибира в България. Там тя намира старата си тайфа и баба си, която е изключително щастлива, че внучката ѝ ще се омъжи за американец и ще се махне завинаги от това място, в което за нея щастие няма. Сред приятелите на Нели е и Вал. Двамата са преживели младежка и дива любов, приключила с ненадейното заминаване на Нели. Поговорката „Далече от очите, далече от сърцето“ обаче за тях май не важи.

А+ Cinema

„Вяра, любов + уиски“ носи една дълбока меланхолия от началото до края си. Филмът е плавен разказ за правилните и неправилните решения, за чувството за беизходица – сякаш където и да отидеш, все си в края на света, все пропускаш нещо важно. Помага ли бягството? Определено не. Но е повод за захранване на вярата чрез много любов и много, много уиски.

Без значение обаче дали говорим за дебютен филм или за поредна кино творба на наложил се режисьор, не бива да си затваряме очите за онези моменти, които чисто и просто не са сработили. На моменти актьорите във „Вяра, любов + уиски“ са пълнокръвни, а след миг магията изчезва и на нейно място се появява изненадваща тромавост, която някак „насича“ гледането. Към „неслучилите се“ моменти могат да се прибавят и няколко епизода, в които прозира дебютантското в режисурата (например с майката на Вал, чийто образ стои като допълнително сложен).

А+ Cinema

Силата на дебютния филм на Кристина Николова обаче се крие във вечната тема, на която се е спряла (а може би преди това е и преживяла по някакъв начин) и в актьорския подбор. Валери Йорданов е, както винаги, непоклатим в ролята си на млад мъж, чието поведение винаги е на границата, винаги е крайно и винаги емоционално. Именно неговият персонаж Вал поема голямата „тежест“ на сюжета във „Вяра, любов + уиски“, за да може екранната му партньорка Ана Стояновска да получи повече въздух за своята героиня. Тя, Нели, е жена, която понякога лесно и бързо взима важни решения, а друг път не знае накъде да поеме. Хората около нея не я насочват – налага се сама да търси у себе си вяра за онова, което трябва да свърши. Саундтракът на филма е изцяло български – ще чуете Leepra Deluxe, Wosh MC, Svetlio & The Legends, Panican Whyasker.

А+ Cinema

Макар и идващ с някои недостатъци, „Вяра, любов + уиски“ е българска премиера, която смее да погледне към тема, която е вечна, не е обвързана с политика, няма мутри. Само любов и житейски колебания. И въпреки че това е просто филм, екранна история, която има начало и край, нещо във „Вяра, любов + уиски“ излиза извън кино залата и остава дълбоко след като си го изгледал. Не знам дали това е меланхолията, от която е пропит филмът, или усещането за някаква тиха обреченост. А може би е тъжната новина, че дори и неслучилата се любов пак е любов, но случваща се на някого друг.

Премиерата на „Вяра, любов + уиски“ е на 1 ноември