Кредитните карти стават все по-популярни

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Много потребители все още не са наясно с основни характеристики на този тип продукти

Популярността на кредитните карти нараства, но голяма част от потребителите все още не са наясно с някои от основните характеристики на този тип продукти. Това показва проучване сред потребители на финансовия портал „Моите пари“, проведено през октомври 2013 г.

По-разпространени

В изследването са участвали близо 1300 посетители на интернет страницата, като 60% от тях имат и ползват поне една кредитна карта, а останалите не употребяват такива продукти. За сравнение, проведеното през 2011 г. подобно проучване показа, че делът на хората, които имат кредитна карта, е 43%, припомнят от консултантската компания.

Показателен за растящата популярност и по-доброто познаване от страна на потребителите е и фактът, че все по-голяма част от тях използват картите си главно за покупки в търговски обекти или в интернет. Като положителна тенденция от „Моите пари“ отбелязват и над двукратното намаляване в дела на клиентите, които използват картата си за теглене на средства от банкомат, като през 2013 г. такъв отговор дават 34.6% от хората.

Самата употреба на картите също се увеличава спрямо отчетеното преди две години. През 2011 г. малко над 13% от потребителите са посочили, че използват картата си над 10 пъти месечно, докато през 2012 г. такъв отговор вече дават над 17% от анкетираните. Най-голям е делът на хората, които правят между 1 и 5 транзакции с картата си на месец. „Допълнителен анализ показва, че това са домакинствата с месечен доход между 500 и 1500 лв. (50% от отговорилите) и на възраст между 35 и 50 години (51%)“, посочват от „Моите пари“.

Все още непознати

Въпреки нарастващата популярност на този тип продукти все още много от потребителите имат съществени пропуски в познанията си по отношение на някои от основните им параметри. Така например една пета от хората споделят, че не знаят кога могат да се възползват от гратисния период по картата си (виж графиката). Над една четвърт от потребителите пък смятат, че тази опция е налична при всяка транзакция, която правят с картата си.

Самото понятие за гратисния период също се оказва доста неясно, показват резултатите. „Умението да се ползва гратисният период определя разходите по картата“, подчертава Десислава Николова, анализатор потребителски финанси в компанията. По думите й обаче по-малко от половината от хората, които ползват кредитни карти, знаят какво е гратисен период. Голяма част от останалите пък имат погрешни схващания, като над 40% от потребителите например смятат, че гратисният период е конкретен брой дни, отброявани след всяка покупка с картата, в рамките на които погасяването на задълженията е безлихвено.

Източник: www.capital.bg